Nezavisni stav

Narode, pazi, snima se!

Narode, pazi, snima se!
Foto: Ilustracija | Narode, pazi, snima se!

Ne stišava se bura oko najnovije afere u koju su upleteni Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, i Gordana Tadić, glavna tužiteljica BiH.

Naime, u javnost je "procurio" snimak razgovora koji su na sastanku, a koji je trebalo da bude zatvoren za javnost, vodili prvi čovjek OBA i  glavna tužiteljica. Na tom snimku, koji je podugačak, javnost je mogla mnogo toga čuti pa, između ostalog, da postoji "krupna" i "sitna" korupcija, te da se  bori samo protiv one "sitne", a da se protiv krupne "ne može". Spominjana su u ovom snimku i mnoga imena, pa tako i mediji koje "tajna služba" BiH drži pod prismotrom, prisluškuje, koristi se i neprimjeren rječnik za neke novinare.

I kao da nije dosta što BiH potresaju skandali  poput sudskog procesa, opet protiv  prvog čovjeka OBA u kojem mu se na teret stavlja prevara, a vezano za diplomu ili diplome koje posjeduje, što se protiv glavne tužiteljice države vodi disciplinski postupka zbog zloupotrebe položaja i "nesavjesnog" dodjeljivanja predmeta, sad se bh. javnost, ali i međunarodna,  susreće sa snimkom koji nije trebalo da izađe u javnost, ali i neprimjerenim i skandaloznim sadržajem istog.

I dok "zemlja gori", niko u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ne reaguje, a zašto,  zato što je BiH u blokadi, institucije ne rade. Obavještajni odbor koji čine predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici (Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) ne sastaje se, opet zbog blokade. Zajednička komisija za nadzor nad OBA Parlamentarne skupštine BiH još ne reaguje, a njen predsjedavajući Nermin Nikšić najavljuje sjednicu za srijedu.  Međutim,  pitanje je šta će donijeti ta sjednica i ako se održi, a kako će se održati bez kvoruma, a neće ga biti ako nema poslanika i delegata iz Republike Srpske, jer  Komisija nema mandat da smijeni direktora OBA.

Na kraju sve se svodi na  nekoliko osoba iz javnog i političkog  života koje "vedre i oblače" i od kojih zavisi život i smrt ove već dovoljno napaćene zemlje i njenih stanovnika.

Šta reći na kraju, nego: "Narode, pazi, snima se!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije