Nezavisni stav

Naučite djecu da za nasilje nema opravdanja

Naučite djecu da za nasilje nema opravdanja
Foto: Ilustracija | Naučite djecu da za nasilje nema opravdanja

Prije nekoliko dana sam čula muškarca od pedesetak godina kako s mješavinom zbunjenosti i ponosa kaže: "Ne znam zašto me žena napustila, a ja je nikad nisam ni udario. Ni ruku nisam na nju digao."

S razočarenjem sam se zapitala zašto u 21. vijeku u BiH pojedini muškarci misle da treba da dobiju neko posebno priznanje samo zato što ne tuku svoju suprugu. Zašto se pretpostavlja da, kada se žena ne slaže s muškarcem, treba da dobije šamar, umjesto da se s njom riječima raspravi kao s ravnopravnim bićem, što ona i jeste.

O nasilju nad ženama se dosta govori posljednjih godina i neki pomaci su napravljeni, makar naizgled, jer prema upozorenjima udruženja koja pružaju pomoć žrtvama nasilja, kao i psihologa, nasilje nad ženama je u porastu od kada se pojavila pandemija virusa korona.

Žene žrtve nasilja su u periodu izolacije duže vremena provodile s nasilnikom, te nisu imale mogućnosti da  potraže pomoć. S druge strane, pandemija je uticala i da žene češće ostaju bez posla. Žena bez posla je žena koja nije finansijski samostalna, te nažalost zavisi od partnera.

Svi znamo da nasilje ne počinje odmah šamarima i udarcima, već traje dugo, podmuklo, uglavnom počne kao psihičko nasilje, žrtva se udaljava od svojih bližnjih i prijatelja, te sama sebe nerijetko ubijedi da je kriva i odgovorna za nasilje koje ju je snašlo.

Nažalost, česti komentari ljudi, kada znaju da je neko žrtva nasilja, nisu saosjećanje, već upravo suprotno i varira od toga da je ona to nasilje izazvala svojim ponašanjem, do toga da ona u tom nasilju uživa, jer da ne uživa, ona bi njega napustila davno. Dugoročno nasilje nerijetko završi i fatalno, sve je zgrozio slučaj   kada je prošle godine muškarac svoju nevjenčanu suprugu polio benzinom i zapalio, pred očima kćerke.

U BiH je u posljednje tri godine 40 žena bilo žrtva femicida, 40 žena je ubijeno od strane svog partnera. Zašto? Jer su rekle i uradile nešto što se njihovom partneru nije svidjelo?

Uticati na nasilje kada se ono već desi je dug i mukotrpan proces. Lijek za nasilje leži u edukaciji djece. Naučite djecu, mušku i žensku, da nasilje nikada, ni u kom slučaju, nije opravdano. Naučite kćerke da nisu zaslužile nasilje, da isto ne smiju da trpe. Naučite mušku djecu da žene nisu slabiji pol, ni sluga koji postoji da bi jednoga dana nastavio da se stara za njih kada roditelja više ne bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije