Nezavisni stav

Nekažnjena smrt petorice mladića

Nekažnjena smrt petorice mladića
Foto: N.N. | Nekažnjena smrt petorice mladića

​Tog 20. maja 2012. godine vrijeme je stalo u Banjaluci. Nastao je muk. Čuli su se samo jauci roditelja, pred čijim očima su poginuli njihovi sinovi.

Ugasilo se pet mladosti - u padu aviona u Zalužanima nastradali su Alen Crnalić (24), Nemanja Goronja (32), Stefan Karanović (24), te tek punoljetni Nikola Stević i Srđan Kosić.

Ni punih deset godina kasnije nemamo odgovore na ključna pitanja: zašto se avion srušio, ko je za to kriv i da li će odgovarati?

Znamo jedino da ovu nezapamćenu tragediju istražuje Tužilaštvo BiH, iz kojeg, osim uobičajenih fraza, ne daju nikakvu korisnu informaciju, a pogotovo ne otkrivaju da li će neko sjesti na opruženičku klupu.

Iz Tužilaštva nam je, između ostalog, prije nekoliko dana rečeno da je v.d. glavnog tužioca dao "instrukcije da se što prije pronađe rješenje za plaćanje stručnog vještačenja u ovom predmetu, kako bi se mogle nastaviti aktivnosti u pravcu donošenja tužilačke odluke".

Prije četiri godine iz Tužilaštva sam dobio gotovo identičan odgovor, u kojem je navedeno da se rješavaju "određena pitanja u vezi sa plaćanjem vještačenja, te se aktivnosti nastavljaju u pravcu donošenja tužiteljske odluke".

Dakle, ako sam dobro shvatio, vještačenje je davno urađeno, ali treba da se plati. Ne znam koliko košta, ali znam da je ovo neviđeni bezobrazluk.

Roditelji stradalih mladića su s razlogom ogorčeni. Štaviše, otac Stefana Karanovića preminuo je u međuvremenu, ne dočekavši pravdu.

Pravda za ovaj slučaj mora doći. Tužilaštvo će, kad-tad, morati izaći ili na stub srama ili pred oči javnosti i objasniti zašto ova istraga tapka u mjestu. Djecu im oprostiti nećemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije