Nezavisni stav

(Ne)sreća BiH

(Ne)sreća BiH
Foto: N.N. | (Ne)sreća BiH

Iako je od prve presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa izbornim zakonodavstvom u BiH prošlo više od 11 godina, čini mi se da u Sarajevu i dalje postoji isto nerazumijevanje suštinskih odnosa u BiH.

Bez ikakve namjere da pravdam svaki potez Banjaluke i Mostara, jer priznajem da su i oni napravili brojne greške, ipak mi se čini da je suština problema u Sarajevu, koje uporno nameće tezu da su konstitutivni narodi koncept koji je nastao u Dejtonu, odnosno u Vašingtonskom sporazumu. To ni u kom smislu nije tačno!

BiH je oduvijek bila zemlja tri naroda i ostalih građana. U ZAVNOBiH-u, koji je kreirao BiH poslije Drugog svjetskog rata, koncept naroda (u množini) - Srba, Muslimana i Hrvata - spominje se tačno sto puta! U BiH se oduvijek smatralo da u njoj žive tri naroda i ostali građani BiH, dakle i oni koji ne žele da se identifikuju s ijednim od tri naroda. U Ustavu Socijalističke BiH pojam "narodi" jeste zamijenjen pojmom "narod", ali u smislu "radnog naroda", dakle pojam narod se koristi u socijalno-ekonomskom smislu u skladu s komunističkom ideologijom, a ne u smislu političkih prava. Uostalom, ZAVNOBiH je postavio temelje BiH kao države tri naroda i ostalih građana, a svako ko se sjeća predratne BiH zna da se i te kako vodilo računa o paritetu tri naroda i ostalih na svim funkcijama. Primjera radi, paket ustavnih amandmana na Ustav BiH iz 1969. godine potpisalo je šestoro funkcionera - dva Bošnjaka, odnosno Muslimana, dva Srbina i dva Hrvata. U Predsjedništvu BiH uvijek su sjedili predstavnici tri naroda, Jevreja i ostalih. Čak i Ustav ratne BiH spominje koncept naroda u množini i govori o jednakim pravima Srba, Hrvata i Bošnjaka, s tim da se to nije poštovalo u praksi. 

BiH je jedino moguća kao država tri ravnopravna naroda i ostalih građana. Srbi, Bošnjaci i Hrvati moraju imati posebna politička prava, na način kako se sva tri naroda i ostali dogovore. Zadnji put kada smo se svi usaglasili o političkom uređenju BiH bio je Dejton. Ovaj koncept može se promijeniti samo ako se svi o tome usaglase i nikako drugačije. Koncept Sarajeva da se unitarizuje BiH se može porediti s konceptom Beograda prije rata da unitarizuje Jugoslaviju. 

Moramo biti pošteni jedni prema drugima i prihvatiti realnost. 

Sve drugo vodi u sukobe, nestabilnost, patnju i nesreću. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije