Nezavisni stav

Nestašica vakcina

U gotovo svim kantonima u FBiH nema obaveznih vakcina za djecu, čiji je cilj prevashodno imunizacija i zaštita najmlađih od različitih zaraznih bolesti.

Zastrašujući je podatak da samo u Unsko-sanskom kantonu oko 500 djece nije vakcinisano niti zaštićeno od pojedinih zaraznih bolesti, te da nijedno dijete u Tuzlanskom kantonu koje je rođeno u posljednja tri mjeseca nije primilo obavezne vakcine. Još zastrašujuće je da je upitna vakcinacija i ostale djece, jer vakcina nema.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu kako je glavni uzrok ovog problema složena zakonska procedura, odnosno Zakon o javnim nabavkama. Ovaj zakon nije usvojen jučer, nego prije nekoliko godina. I od dana njegove primjene svi upozoravaju na poteškoće s kojima se susreću. Znali su šta ih čeka pa je trebalo da tender raspišu malo ranije, na vrijeme nabave cjepiva i djecu i njihove roditelje ne dovedu u ovakvu situaciju.

Roditelje i djecu u ovakvu situaciju upravo su doveli ljudi koji su prije nekoliko dana obilježili Evropsku sedmicu imunizacije i na sva zvona roditelje pozivali da djecu dovode na vakcinaciju. Njihovi apeli potpuno su kontradiktorni njihovim potezima, djelima.

Vakcine bi, navodno, za tri nedjelje trebalo da stignu u Federaciju BiH. Šta će se desiti ako vakcina i dalje ne bude, ako djeca masovno počnu obolijevati od zaraznih bolesti od kojih djeca u trećim zemljama masovno umiru? Hoće li i tada nadležni stati pred roditelje i pozvati ih da djecu dovedu da prime vakcine kojih nema!?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije