Nezavisni stav

Niđe zakona

Na dnevnom redu Savjeta ministara BiH posljednjih mjeseci nalaze se samo informacije, deklaracije, memorandumi i izvještaji i, što bi naš narod rekao, niđe zakona.

Znamo da je glavni zadatak svake izvršne vlasti da donosi zakone kojima stvara ambijent za investitore, ulaganja, razvoj... Ali, od toga ništa jer je Kabinet Denisa Zvizdića u prvoj polovini ove godine utvrdio tek osam zakona. To je porazna činjenica, za koju nema opravdanja, iako će ministri, kao i za sve, naći izliku zašto je usvojen tako minimalan broj zakonskih rješenja. Tako će oni reći da su, eto, oni radili, ali da je ključan problem što su paralizovani jer ne postoji parlamentarna većina, koja će podržati njihov (ne)rad. Ne interesuje investitore ima li većine ili ne, ne zanima ulagače ima li dovoljno ruku za zakon, već žele inicijativu i akciju za progres, od kojeg će svi zadovoljno trljati ruke.

Haos koji postoji u Savjetu ministara, nažalost, prelio se i na rad parlamenta BiH. Naime, poslanici su kao i izvršna vlast predložili isti broj zakona i tako su oni, koji daju zeleno svjetlo u parlamentu za predložene zakone, aktivniji od ministara koji treba da ih kreiraju. Hoće li se ova slika promijeniti? Teško. Svi već uveliko razmišljaju o oktobarskim izborima naredne godine i hoće li ostati u svojim udobnim foteljama, na debelo plaćenom poslu, dnevnicima, raznim naknadama, službenom audiju koji ih vozi gdje im duša zaželi...

A šta običan čo'ek, radnik, penzioner, student želi... Ne žele da ispaštaju zbog nemara raznih kabineta. Hoće od onih koji sjede u Savjetu ministara, parlamentima, vladama, bez obzira na političku pripadnost, da se uhvate u koštac s izazovima i donose zakone koji će donijeti napredak svima, od radnika do predsjednika. Je l' to problem?

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije