Nezavisni stav

Nismo zadnji

BiH se odlijepila sa dna, više nije fenjeraš na začelju, a bogami ni najcrnja rupa na karti Evrope!

Ovo neočekivano saznanje stiglo nam je iz Svjetskog ekonomskog foruma, koji je svojim novim izvještajem o globalnoj konkurentnosti šokirao domaću javnost naviknutu da nas uvijek smjeste u magareću klupu Starog kontinenta. Nepripremljeni na "ružičaste" vijesti, mnogi se ni sada ne mogu čudom načuditi da smo po konkurentnosti smješteni čak ispred tri evropske zemlje - propale Grčke, nepredvidive Srbije i poznate privredne supersile Albanije.

To što je BiH najbolje ocjene dobila za prilično marginalne stvari, poput toga da nemamo raširene bolesti malarije i side, koje mogu ugroziti poslovne aktivnosti, i nije toliko bitno. Vlastima u ovoj prosperitetnoj zemlji toplo preporučujem da izvještaj iskoriste na predizbornim zborovima i vašarima i sa običnim pukom uz vola na ražnju i uvozno pivo podijele sreću koja se već osjeća u srcima miliona naših građana.

Dvije blagoslovene riječi - "nismo zadnji", treba da dopru do svakog grada, zaseoka, fabrike, škole, kafane, doma… Neka svako dijete sazna da više "nismo zadnji". Usklik ushićenja praćen pljeskom zaslužnima neka nadjača i buku građevinskih mašina koje potresaju tlo u svojim grandioznim neimarskim poduhvatima. U slavlju nas nimalo ne treba da obeshrabre podaci da smo po razvijenosti osnovne infrastrukture, političkom ambijentu, stepenu korupcije i tehnološkom razvoju dobili izrazito loše ocjene. Ne, to nije razlog za brigu, već podstek i izazov da zavrnemo rukave i upremo kako bismo iduće godine mogli pročitati da smo bolji i od još nekih strahovito konkurentnih evropskih zemalje poput Gruzije, Moldavije, a zašto ne i Bjelorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije