Nezavisni stav

Novčane kazne nedovoljne za huliganizam

Novčane kazne nedovoljne za huliganizam
Foto: N.N. | Novčane kazne nedovoljne za huliganizam

Opšta tuča pristalica Hajduka sa policijom na auto-putu kod Zagreba, sukob navijača Sarajeva sa policijom na tribinama nakon utakmice finala Kupa BiH protiv Veleža, gađanje igrača Sarajeva tvrdim predmetima sa tribina stadiona "Pecara", obračun navijača sa igračima Rudara u Bijeljini, incident uoči vječitog derbija Željezničara i Sarajeva, samo su neki od nemilih događaja koji su se desili u bliskoj prošlosti kod nas i u regionu i podsjećaju da problem i dalje tinja i pitanje je kada će da eskalira i desi se neko novo zlo i neki novi smrtni slučaj poput Vedrana Puljića.

Komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kažnjavaju redovno. Novčano i zabranom igranja utakmica pred publikom. Oduzimani su i bodovi kao u slučaju Veleža, kada je prekinut susret sa Borcem, a kasnije zapaljen u jednom od tunela kod Konjica automobil u vlasništvu jednog od arbitara utakmice u Mostaru.

Kazne su redovne i ne prođe baš nijedno kolo da ne budu izrečene, ali su isto tako sasvim očigledno nedovoljno učinkovite. Ima li kraja nasilju, pitaju se mnogi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu. Pitaju se oni koji bi rado gledali utakmicu sa porodicom, a ne smiju na stadione. Da bi se to desilo i da bi se huliganizam sveo barem na minimum, ako se već ne može istrijebiti, očito su potrebne neke žešće ili radikalnije mjere.

Mnogi se slažu da je lijek eliminacija klubova u niži rang. Možda to nije moguće izvesti nakon samo jednog prekršaja, ali ako se ponavlja, a u Bosni i Hercegovini se ponavlja, onda je to očito jedino rješenje. Nogometni/Fudbalski savez BiH mora biti odlučniji jer se fudbal u BiH sve češće igra zbog huligana, a ne zbog navijača.

Navijači utakmice gledaju na TV-u, a huligani prave haos zbog kojeg će u jednom trenutku dosaditi praćenje utakmica istinskim navijačima i ispred malih ekrana.       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije