Nezavisni stav

Novi ljudi

Novi ljudi
Foto: N.N. | Novi ljudi

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, posebno kada je riječ o velikim gradovima, pokazali su da u politici dolazi do smjene generacija, ali i da velika, tradicionalna i dobro organizovana politička stranka nije garancija uspjeha.

Pobijedila je mladost. Banjalukom, Sarajevom, Bijeljinom, Zagrebom, Rijekom itd. upravljaće ljudi koji nemaju više od 40 godina, a što je do samo prije nekoliko godina na ovim prostorima bilo nezamislivo.

Birači i narod zasitili su se elita koje već decenijama upravljaju velikim političkim partijama, vedre i oblače u svim sferama života. Učaureni po raznim kabinetima, uljuljkani u moć, odrođeni od naroda i svakodnevice, mislili su da su nedodirljivi i da sve počinje i završava sa njima, uopšte ne vodeći računa o tome da ih neko treba odmijeniti. Da je tako, govori i činjenica da na ovim prostorima nijedna velika politička partija već godinama nije isprofilisala nekog mladog lidera ili grupu, koji će kroz koju godinu moći preuzeti "teret" politike i procesa koji su nezaustavljivi. Ako kojim slučajem neko i bljesne u određenom trenutku, na sve načine mu se sijeku krila, tako da danas imamo to što imamo. Mlade koji slušaju, fanatično brane svoje lidere i na bilo koji način ne odskaču od onih koje gledamo već decenijama.

Oni koji su shvatili da im partija ne može donijeti ništa, a imali su hrabrosti, energije i znanja da iskoče, danas su na čelu velikih gradova i svoju autentičnost i političku budućnost grade upravo na borbi protiv današnjih elita.

Koliko je to dobro ili loše, pokazaće vrijeme, koje sasvim sigurno "radi o glavi" aktuelnim dugogodišnjim političarima i vječitim funkcionerima koji ne žele da shvate da je njihovo prošlo i da moraju mijenjati prvo ljude oko sebe, a onda se povući u penziju i uživati onoliko koliko su zaslužili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije