Nezavisni stav

Novi lockdown bi potopio privredu

Novi lockdown bi potopio privredu
Foto: N.N. | Novi lockdown bi potopio privredu

Novi lockdown u Republici Srpskoj potopio bi posrnulu privredu koja se još nije oporavila (pitanje je da li će uopšte) od prošlogodišnjeg, a koji u konačnici nije zaustavio pandemiju.

Umjesto novih mjera, veći uticaj, kako tvrde ugostitelji u RS, imale bi pojačane kontrole primjene postojećih mjera, jer je više nego jasno da je većina građana Srpske nošenje maski, držanje distance, kao i dezinfekciju ruku prihvatila kao svoju svakodnevnicu.

Republika Srpska od prvog slučaja virusa korona, koji se pojavio u Banjaluci, ima najduži kontinuitet primjene  mjera u BiH, što je pomoglo da se situacija drži pod kontrolom. Stalni apeli nadležnih su do sada podigli svijest građana Srpske, koji se i danas pridržavaju propisanih mjera.

U FBiH do sada je iz Srbije stiglo 10.000 "AstraZeneka" vakcina, dok je RS nabavila 42.000 ruskih vakcina sputnjik V, a nove doze očekuje se da će stizati i na sedmičnom nivou.

I dok je u nekoliko kantona FBiH, uključujući KS, koji najavljuje lockdown, danas počela vakcinacija medicinara, u RS do sada je vakcinisano 3.300 medicinskih radnika.  Tokom ove sedmice u RS se očekuje završetak imunizacije medicinskih radnika u bolnicama,  a počela je i vakcinacija u domovima zdravlja.

Masovnija vakcinacija u Srpskoj je najavljena, a već od sutra se za imunizaciju protiv virusa korona mogu prijaviti i građani RS stariji od 65 godina, dok  mogućnost besplatne vakcine u Republici Srpskoj imaju i roditelji teško oboljele djece, kao i djece s poteškoćama u razvoju.

Vidljivo je da je u RS u proteklih godinu dana urađeno mnogo na polju borbe protiv virusa korona, građani su disciplinovani, a veliki su napori uloženi i u vakcinaciju koja predstavlja jedini "lijek" za ovu nevidljivu pošast, ali i mogućnost da se naši životi vrate u normalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije