Nezavisni stav

Novinari nisu prioritet za Vranića

Novinari nisu prioritet za Vranića
Foto: Ilustracija | Novinari nisu prioritet za Vranića

U Kantonu Sarajevo, koji ima najveći budžet, novinari neće biti prioritet za vakcinaciju.

Tako je odlučio Haris Vranić, ministar zdravstva ovog kantona. Kaže ministar da ne valja narušavati lanac prioriteta, ali da su i farmaceuti odmah nakon ljekara. Treba ih nagraditi svakako, kao da sami sebe već nisu dobro nagradili preko leđa napaćenih građana koji od apoteke do apoteke imaju različitu cijenu za isti lijek. Da ne govorimo o medicinskim maskama za jednokratnu upotrebu koje su prodavali i po dvije marke.

Ekspertskoj Facebook i Twitter Vladi u glavnom gradu ove napaćene države prioritet nisu novinari, a i zašto bi bili kad su njima glavni mediji preko kojih izvještavaju svekoliku javnost o odlukama koje su donijeli Facebook i druge društvene mreže.

I dok Republika Srpska prikuplja podatke o novinarima kako bi ih u ovom entitetu vakcinisali zajedno sa policijom i prosvjetarima, a isto to radi i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Kanton Sarajevo, iako se hvali da je krenuo u direktnu nabavku vakcina i iako od poreznih obveznika ove napaćene države ima najviše novca, odlučio je da novinari nisu prioritet.

Zašto bi bili prioritet kada ih pozovu na događaj i ne obezbijede im ni fizičku distancu, ne razmišljaju da i ti novinari, koji su od početka pandemije na terenu, rame uz rame s ostalima (ovdje samo izuzimam medicinske radnike, jer su oni prioritet svih prioriteta) imaju djecu, bolesne i stare roditelje, kao i farmaceuti, kao i policajci, kao i svi drugi koji su prioritet.

I šta preostaje novinarima u Kantonu Sarajevo izuzev da se prijave na e-uprava.rs i da čekaju da ih pozovu iz Vlade Srbije i ustupe im dio vakcina koje su platili građani ove zemlje.

To što su i novinari zaposleni u Kantonu Sarajevo porezni obveznici i što su platili te vakcine kojima će se vakcinisati prioritetni građani, Vladi KS i ministru Vraniću ništa ne znači. Pa sad, kolege drage, diktafone i mikrofone u ruke, kamere na rame i pratite kako se vakcinišu prioriteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije