Nezavisni stav

Odzvonilo lažiranju imena vozača

Odzvonilo lažiranju imena vozača
Foto: N.N. | Odzvonilo lažiranju imena vozača

Znate li srednjovječnu ženu koja je položila vozački ispit prije 30 godina, nakon toga nikad nije sjela za volan, ali je kažnjavana za prebrzu vožnju?

Vjerovatno ste čuli za takve priče - da, recimo, sin stisne gas, uslika ga stacionarni radar, a onda se on, kako ne bi ostao bez dozvole, dosjeti izjasniti da je auto vozila njegova majka, s kojom se prethodno dogovorio da to uradi.

U praksi to može značiti da neko godinama divlja za volanom, vozi 120 km/h gdje piše 40, a nikad ne ostane bez vozačke.

Takva "pogodnost", po nepisanom pravilu, najviše odgovara onima s dubljim džepom - par stotina maraka će platiti kaznu za nekog koga će podmetnuti da je vozio, a on će nastaviti da vozi.

Međutim, kada je o banjalučkim putevima riječ, odzvonilo je ovakvim zloupotrebama, jer radari, koji su 1. septembra počeli evidentirati prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, imaju toliko dobru rezoluciju da se na snimcima odlično vidi i lice vozača.

Policajci će, kako upozoravaju iz MUP-a Republike Srpske, u svim slučajevima gdje postoji sumnja u vjerodostojnost podataka koje je vlasnik vozila dostavio, sve dodatno provjeriti i ako se utvrdi da su podaci netačni, zaprijećena kazna je i do dvije godine zatvora.

Istina, stavovi javnosti su podijeljeni po pitanju broja radara i presretača, pa je mnogo i onih koji smatraju da bi se manje trebalo raditi na kažnjavanju, a više na edukaciji. Ali, isto tako, činjenica je da imamo vozače koji su, najblaže rečeno, po ponašanju ravni kamikazama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije