Nezavisni stav

Pandemija i BiH

Kao što kaže ona narodna da je u dobrom lako dobar biti i da se u muci poznaju junaci, tako je i ova pandemija koju je izazvao virus korona pokazala "karakter" koji su zemlje svijeta pokazale jedne prema drugima.

Ponovo se pokazalo da su jake, moćne, uticajne i bogate zemlje prve u redu za vakcinu koje će imuniziranjem stanovništva ne samo spasiti brojne živote, nego i ranije otvoriti ekonomiju, a samim time imati manje ekonomske gubitke.

Pokazalo se, takođe, da je EU, uprkos početnim nesnalaženjima i pomalo nespretnim reagovanjem na problem koji se nedavno pojavio s isporukom vakcina, ostala dosljedna u obećanju da će u njen program pomoći biti uključene i zemlje koje su same i siromašne i slabe da se same izbore sa ovim izazovima, uključujući i zapadni Balkan i BiH.

Delegacija EU, na čelu s njenim šefom, ambasadorom Johanom Zatlerom, u proteklih godinu dana u BiH isporučila je veliku pomoć u medicinskoj opremi, poput respiratora, opreme za bolnice i drugih materijala, a i uključivanjem BiH u evropski sistem javnih nabavki medicinske opreme pokazala je dobru volju i spremnost da nam olakša ovu tešku situaciju, i time obradovala sve stanovnike BiH, osim, možda, ekskluzivnih uvoznika medicinske opreme.

Međutim, ova pandemija je pokazala još jednu bitnu stvar - za uspješnu borbu protiv pandemije potrebna je dobra, efikasna i sposobna javna uprava. Pandemija je izložila sve slabosti sistema u BiH, od loših javnih nabavki, korumpiranog državnog aparata, neefikasnog i slabog pravosuđa, kao i, na kraju krajeva, nesenzibilirane javnosti da na pronevjere otkrivene u istraživačkim medijima adekvatno odreaguje i izvrši neophodan pritisak na vlasti.

U brojnim zapadnim zemljama proteklih godina iznikli su razni populistički pokreti, koji i retorikom i populizmom veoma podsjećaju na ono što smo viđali u zemljama zapadnog Balkana. Pandemija je, međutim, pokazala da velike fraze i prazna obećanja ne mogu zamijeniti efikasnu i sposobnu javnu upravu koja krize prepoznaje na vrijeme i pruža adekvatan odgovor da zaštiti svoje stanovništvo.

Ozbiljne zemlje s ozbiljnom javnom upravom naučiće lekcije i greške sigurno neće ponoviti. Za ove ostale, nisam tako siguran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije