Nezavisni stav

Piletina, ipak, ide u EU

Piletina, ipak, ide u EU
Foto: N.N. | Piletina, ipak, ide u EU

Iako je jedna od obaveza BiH da odradi sva potrebna testiranja kako bi meso peradi, svi proizvodi i jaja nesmetano odlazili put evropskih trpeza, to, očekivano, nije odrađeno iako je rok bio kraj marta.

Zato i ne čudi strepnja bh. peradara da će ovim nehajem domaćih institucija doći i do rampe za njihove proizvode i da ostanu bez ionako teškom mukom stečenih dozvola za izvoz.

Ko je kriv što nadležne institucije nisu sprovele potrebna testiranja? Da se ne lažemo, vremena je bilo sasvim dovoljno, ali kao i u svemu - volje i odgovornosti premalo.

Ono što je već viđeno i dobro provjeren recept: odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, niko nije kriv niti želi da preuzme odgovornost, a posljedice, naravno, osjećaju peradari i krajnji korisnici.

Da i u ovom slučaju imamo više sreće nego pameti i odgovornosti pokazuje i spremnost Evropske unije da ipak ne zabrani izvoz i time je izašla peradarima u susret, tako da domaći proizvođači nastavljaju neometan plasman svojih proizvoda na tržište EU.

U situaciji kad su tek počeli da grade svoju poziciju na evropskom tržištu i jedan veliki korak unazad bi uništio teško stečen plasman na inostrane rafe.

Sigurno je da naše firme imaju kapacitete, ali i kvalitet za izvoz i mesa i jaja i da im to daje za pravo da budu vrlo ozbiljni ponuđači na evropskom tržištu, te da se samim tim mogu i cjenovno nositi sa konkurencijom u Evropi.

Da se desio scenario gdje bi došlo do prestanka izvoza u EU to bi u ovoj svjetskoj krizi dodatno otežalo funkcionisanje peradarskog sektora, koji je već teško pogođen pandemijom.

Logično bi bilo da nadležni na razne načine podstiču ovu privrednu granu, a ne da imaju maćehinski odnos prema njima, jer podatak da ova grana u našoj zemlji za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta nije zanemariv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije