Nezavisni stav

Plata za gorivo

I dok smo u fazi prihvatanja činjenice da će od 1. februara da poskupi gorivo zbog akciza, naftaši su odlučili da nam stvar "olakšaju", da nam poskupljenje od 15, odnosno 18 feninga ne bude šok, pa su cijene već digli za pet feninga.

Naime, gorivo na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj od utorka je skuplje za pet feninga po litru, a razlog je, kako su naveli pumpaši, skok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Očigledno je da vlasnici benzinskih pumpi kroje cijene po sopstvenim apetitima i time zgrću astronomsku zaradu.

Logično je da su iskoristili priliku za poskupljenje jer svi teže što većoj i lakšoj zaradi, tako da se neminovno vreba svaka prilika da se nečemu promjeni cijena u korist države i poslodavca, a na štetu potrošača.

Zbog slobodnog formiranja cijena svako radi šta hoće i kako hoće, a na kraju ispaštaju potrošači, čija je kupovna moć pala na najniže grane.

I zbog visokih cijena goriva vožnja za vozače, koji su prisiljeni da svojim automobilima dolaze na posao, voze djecu u vrtić, ostarjele roditelje u bolnicu - postaje pravi luksuz.

Pet po pet feninga i ode skoro cijela plata na gorivo.

Mnogi vozači polako odustaju od vožnje automobila, ogorčeni su jer svojim niskim prihodima ne mogu više pratiti ovakvu cijenu goriva.

Hoćemo li moći kupiti gorivo na crtu, teku, veresiju?

Ili da kupujemo bicikle?

Ipak, nemojmo zaboraviti, bitno je da vlasti, kako kažu, preduzimaju mjere kojima se popravlja ekonomska situacija, biće bolje stanovništvu, smanjiće se nezaposlenost, povećati natalitet, spriječiće odlazak u inostranstvo. Sve zahvaljujući gorivu. A cijene goriva će uticati i na cijene drugih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije