Nezavisni stav

Pljačka građana ne zanima ni parlamentarce, ni tužilaštva

Pljačka građana ne zanima ni parlamentarce, ni tužilaštva
Foto: N.N. | Pljačka građana ne zanima ni parlamentarce, ni tužilaštva

Revizorski izvještaji Ureda za reviziju Federacije BiH već godinama bude interesovanje medija i javnosti, ali ne i većine parlamentaraca.

Tek pokoji parlamentarac na poziv novinara prokomentariše negativne i izvještaje s rezervom federalnih revizora u kojima vrlo često budu prikazani višemilionski gubici institucija i preduzeća koja se finansiraju iz budžeta, a koji opet pune građani Federacije BiH, koji su pak birali te iste parlamentarce da ih predstavljaju i brane u poslaničkim klupama njihove interese.

Kolika je bahatost aktuelne vlasti koja je u tehničkom mandatu dovoljno govori činjenica da je nedomaćinski prošle godine trošila pare građana Federacije BiH, dijelila ih onako bez osnova i bez utvrđenog pravilnika i to još u vrijeme pandemije kovida-19, kada je veliki broj građana ostao bez zaposlenja, a cijene osnovnih životnih namirnica su divljale.

Tako su građani Federacije BiH platili penale za neiskorištena kreditna sredstva u iznosu većem od tri miliona KM.

Kada neki od revizorskih izvještaja i dođe na dnevni red, parlamentarci o tome uopšte i ne raspravljaju, pa to prođe nezapaženo. Nakon pritiska javnosti, prije dva mjeseca formiran je Odbor za ispitivanje institucija koje je revizija loše ocijenila, ali i to je obustavljeno zbog godišnjih odmora, dok ispitivanja o lošim finansijskim poslovanjima u 2019. godini još nisu ni počela kako treba, a Ured za reviziju već je pripremio i objavio izvještaje za 2020. godinu.

Nažalost, ovdje ni tužilaštva ne rade svoj posao, s obzirom na to da je poslovanje nekih institucija posao za tužilaštva koja uredno dobiju sve izvještaje. Pitanje je kome je u pravosudnim institucijama u interesu da u ladicama duboko zakopane drži ove izvještaje i dozvoljava da se situacija ponavlja iz godine u godinu i to uglavnom za iste institucije i preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije