Nezavisni stav

Pohvale za opštine koje izdvajaju novac za bebe

Pohvale za opštine koje izdvajaju novac za bebe
Foto: N.N. | Pohvale za opštine koje izdvajaju novac za bebe

Kako se iz godine u godinu u BiH rađa sve manje beba, nekoliko lokalnih zajednica, da bi stimulisale natalitet i spriječile iseljavanje stanovništva, pogotovo mladih, daje novčane iznose za svako novorođenče koje se rodi na njihovom području.

Ti novčani iznosi se razlikuju u zavisnosti od toga o kojoj je opštini ili gradu riječ i koliko može da se izdvoji iz lokalne kase, ali lijepo je znati da se roditeljima daju sredstva za proširenje porodice u njihovim mjestima stanovanja.

Dešava se i da opštine koje su siromašnije i manje razvijene više odriješe kesu, da bi na taj način pomogli u borbi protiv bijele kuge, ali i spriječili iseljavanje stanovnika ka većim gradovima ili inostranstvu, što je već postala ustaljena praksa.

Jedna od lokalnih zajednica koja pokušava da zadrži svoje građane je Prozor-Rama, koja godinama kroz različite vidove pomoći, kao što su stipendije, besplatan prevoz, pomoć u pronalasku prvog radnog iskustva, pokušava da podstiče rađanje djece, ali i da stanovnici ne napuštaju ovu opštinu.

Ono što govore statistički podaci jeste da svake godine imamo sve manji broj novorođenčadi, ali zanimljivo je da za loš natalitet niko ne krivi lošu populacionu politiku u zemlji, koja bi trebalo da ima konkretne strategije i mjere, već se loptica uglavnom prebacuje na porodice, pa čak i na "emancipovane žene, koje jure karijeru i nemaju vremena za djecu".

Ipak, za ovaj problem ne može da se okrivi pojedinac ili par, a da se zanemari uloga kompletnog društva, ali i države.

Još je zanimljivije to da se isključivo traže krivci, a ne rješenja.

A umjesto traženja krivca bolje bi bilo dobro sagledati problem i zajedničkim snagama potražiti adekvatno rješenje, koje bi pomoglo da se stanovnici BiH odluče da ostanu na ovim prostorima i stvaraju porodice.

Sigurno da bi vidovi pomoći kao što su porodiljske nadoknade, novčane nadoknade prilikom rođenja djeteta, podsticajna stambena i kreditna politika doveli do većeg broja rođene djece, ali i do toga da parovi ne napuštaju svoja ognjišta za boljim uslovima za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije