Nezavisni stav

Politika i milioni

Mirsada Lingo Demirović

Milioni konvertibilnih maraka čekaju na dokapitalizaciju u Federaciji BiH, a razlog je nepostojanje kvoruma u Komisiji za vrijednosne papire.

Ova komisija nema kvorum već tri godine, koliko i traje konkurs za popunu pet mjesta, koliko treba da bude članova u njoj. Od pet članova, do sada su imenovana samo njih dvojica, jedan Hrvat i jedan Bošnjak.

I dok u Federaciji BiH partneri ne mogu da se dogovore, obaveze se gomilaju, a preko 150 odluka čeka na realizaciju. Zanimljiva je i činjenica da direktori dvije elektroprivrede u Federaciji BiH nisu upisani u registar vrijednosnih papira, tako da njihove odluke, posebno kada su u pitanju investicije, nisu zakonite i ne mogu biti ni donesene.

SDA i njeni partneri u bošnjačkom bloku, čini se, žele da imenuju trećeg koji će biti Bošnjak i da preostala dva budu na čekanju, a u međuvremenu bi Komisija mogla donositi odluke i imala bi kvorum sa tri člana.

Iz opozicije optužuju SDA da želi imenovati Amira Ibrovića, koji je iz DF-a, za trećeg člana, kako bi imala kontrolu te da konkurs zbog toga traje od 2017. godine. Opozicija, takođe, tvrdi da Ibrović niti je kompetentan, niti ispunjava nacionalnu kvotu, jer bi treći član trebalo da bude Srbin. I dok stranke na vlasti ne mogu da se dogovore o imenovanju članova Komisije, 56 miliona čeka za dokapitalizaciju tri banke.

Ovo nije prvi problem sa Komisijom za vrijednosne papire, jer i prije ovoga Parlament FBiH mora donijeti autentično tumačenje ovog zakona kojim je retroaktivno izmijenio ono što je bilo sporno, a to je podržao i OHR.

Sad su opet u problemu, a kako će se doći do dogovora, i dalje je nepoznato, jer ovaj parlament još nije imenovao ni novi sastav Vlade FBiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije