Nezavisni stav

Politika kroji pravdu u Tužilaštvu BiH

Politika kroji pravdu u Tužilaštvu BiH
Foto: N.N. | Politika kroji pravdu u Tužilaštvu BiH

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini popucalo je po svim šavovima. Sudovi, posebno tužilaštva, danas nisu mjesto pravde, već ispostave političkih centara moći koji već decenijama devastiraju sistem koji je nekada koliko-toliko služio svrsi.

Danas, pravosuđe u BiH samo sebi je svrha, i sve što radi jeste "bildanje norme" te uljepšavanje statistike kako bi se stvorila slika da se nešto radi, i da su sudije i tužioci efikasni.

Da je tako najbolje pokazuju podaci o podignutim optužnicama u Tužilaštvu BiH po mjesecima, iz kojih se vidi da se najveći dio optužnica podiže upravo u decembru, i to samo iz jednog razloga, a to je da se "popegla" statistika koja će popuniti stranicu nekog izvještaja u kojem će se zaključiti da su bili efikasniji nego prošle godine. 

Nažalost, stvarnost je potpuno drugačija. Tužilaštvo BiH i njegovi tužioci nisu efikasni, a još manje profesionalni i dorasli zadatku koji im je povjeren, i vremenu u kojem se nalazimo.

Sve što rade je da čekaju SIPA i Upravu za indirektno oporezivanje BiH da nekoga uhvate u kakvom kriminalu, uglavnom u švercu cigareta pa da napišu optužnicu.

Bave se beznačajnim stvarima i optužnicama koje u najvećem broju slučajeva završavaju uslovnim osudama, a žmire na očigledan kriminal koji je sveprisutan u BiH i na koje pojedinci i mediji upozoravaju već decenijama.

Pored ogromne moći koju imaju i resursa kojima raspolažu, a koji su i više nego dovoljni za državu od 3,5 miliona stanovnika, Tužilaštvo BiH i njegovi tužioci pristali su da slušaju politiku od koje sve zavisi i kojoj sadašnje stanje savršeno odgovara.

Budućnost, kada je pravosuđe u pitanju, je sumorna, praktično i ne postoji, osim ako se kojim slučajem ne pojavi grupa tužilaca koja bi da zna i želi za nekoliko mjeseci mogla BiH okrenuti naopačke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije