Nezavisni stav

Politika - najunosniji posao u BiH

Politika - najunosniji posao u BiH
Foto: Ilustracija | Politika - najunosniji posao u BiH

Da u BiH ne postoji unosniji posao od politike, svjedoči i podatak Centralne izborne komisije, prema kojem je u proteklih 17 godina iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima isplaćeno više od 316 miliona KM.

Zamislite koliko se ambulanti, porodilišta, škola ili vrtića moglo izgraditi ovom vrtoglavom cifrom. Koliko je ljudi tim iznosom moglo biti zaposleno te tako spriječeno njihovo migriranje prema Zapadu?

Da nevolja bude veća, kod nas, doslovno, kada čovjek nema ideju kako da ispuni svoje, često ogromne i neopravdane ambicije, prečicu nalazi u politici.

U toj "djelatnosti" najlakše je "završiti" sve što poželite, ostvariti neostvarivo, dobiti i ono što vam ne pripada. Imate veze, poznanstva, sve po principu "ja ću tebi danas, a ti meni sutra".

Posljedice su katastrofalne - političke dresove su, pored sposobnih, kakvi su u manjini, masovno obukli i podobni, oni koji nikad marku nisu zaradili lijući vlastiti znoj i lomeći svoju kičmu.

U konačnici, onima, koji kod privatnika pošteno zarađuju svoje plate, na tekuće račune u bankama liježu uglavnom trocifreni iznosi, dok politička "elita" dobija bar cifru više.

Suvišno je i govoriti o ostalim benefitima koje sa sobom donesu fotelje. Recimo, poneki "dinar" se uzme i članstvima u kojekakvim odborima, a još ponešto se, u nerijetkim slučajevima, ugrabi mutnim radnjama.

I na sve to, politiku finansiramo i svi mi. Dali smo im 316 miliona KM da bi nam mogli krojiti sudbinu. A kako je kroje, najbolje pokazuje to da dvije prosječne plate ne mogu podmiriti onu najskromniju, sindikalnu potrošačku korpu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije