Nezavisni stav

Popisom odvojiti žito od kukolja

Popisom odvojiti žito od kukolja
Foto: N.N. | Popisom odvojiti žito od kukolja

Bosna i Hercegovina nakon više od 60 godina počela je sa pripremama za popis poljoprivrede, koji bi konačno trebalo da pokaže čime raspolažu Republika Srpska i Federacija BiH i gdje se nalazimo u odnosu na druge.

Ne treba sumnjati, popis će sasvim sigurno pokazati jad i bijedu poljoprivrede, sela, ali i cjelokupne privrede. Posljednjih pola vijeka, a posebno u zadnjih tridesetak godina, u poljoprivredu su uložene milijarde, ali očigledno ne na pravi način.

Novac, kroz podsticaje, grantove i kredite, dijeljen je bez bilo kakvog plana i vizije, a i bilo kakve analize, zbog čega se nalazimo tu gdje jesmo i daleko od zemalja koje su na vrijeme shvatile da je poljoprivreda i proizvodnja hrane strateška grana bez koje je iluzorno pričati o bilo kakvom ozbiljnijem razvoju.

Stvar je vrlo jednostavna. Bez popisa nema kvalitetnih podataka, bez kvalitetnih podataka nema ozbiljnih planova, a bez ozbiljnih planova nema napretka i to je i više nego očigledno u posljednjih tridesetak godina.

Stočari, povrtari, voćari i ratari pogrešnom poljoprivrednom politikom pretvoreni su u socijalne slučajeve, a na površinu su isplivali oni koji su se, vrlo često političkim putem, dočepali subvencija koje ih na kraju krajeva i održavaju na tržištu i bez kojih će danas ili sutra propasti za samo jednu sezonu.

Popis poljoprivrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odlična je prilika da se konačno žito odvoji od kukolja i da se napravi ozbiljan desetogodišnji plan u kojem pravcu treba ići, a ne, kao što je danas slučaj, da se razvija i ulaže u sve, a krajnji rezultat je ništa.

Treba biti realan, Republika Srpska i Federacija BiH i nemaju bogzna kakve kapacitete i potencijale, ali uz ozbiljnu poljoprivrednu politiku može se mnogo toga napraviti i stvoriti. Preduslov za to je prvo da vidimo čime raspolažemo, a drugo, potpuni zaokret u obrazovanju.

Poljoprivreda je danas haj-tek, a kadrovi i tehnologija su nam i dalje u sedamdesetim godinama prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije