Nezavisni stav

Pred Tegeltijom teški zadaci

Zoran Tegeltija nakon 13 dugih mjeseci imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Bilo je ovo dugo i nepotrebno konstituisanje vlasti u BiH nakon opštih izbora, koji su održani u oktobru 2018. godine.

Čini se da je Tegletija dugo čekao da mu se potvrdi obećana pozicija, a u četvrtak je na hitnoj sjednici Predstavničkog doma BiH iznio u crticama ekspoze na kojem će se temeljiti njegov trogodišnji rad na poziciji ključnog čovjeka izvršne vlasti. Fokus je stavio na ekonomiju i socioekonomske reforme, ali sve to će morati da provodi ubrzano, jer dosta vremena je izgubljeno, čini se, nepotrebno.

Parlamentarci, nakon što je Tegeltija izložio crtice iz plana rada budućeg Vijeća ministara, nisu štedjeli predsjedavajućeg, pa su mu postavljali bezbroj pitanja. Neki su išli i toliko daleko da su ga pitali da li voli BiH, hoće li povećati PDV, kako misli povećati plate s obzirom na to da je to zadiranje u nadležnosti entieta, hoće li migrante smjestiti i na teritorij RS...

Tegeltija je u četvrtak pokazao da nije čovjek kojeg je lako isprovocirati, ali i da se ne plaši odgovoriti na postavljena pitanja, ukoliko ona za njega imaju smisla. I opoziciji, a i nekim novinarima, Tegletija je poručio da neće odgovarati na pitanja "šta ako" i "kad bude", jer u tome ne vidi smisao.

Najavio je konsultacije s političkim stranakama koje su mu dale povjerenje odmah, a na samom početku svog izlaganaja pred Predstavničkim domom BiH poslanicima, a i građanima BiH, poručio je da će poštovati Dejtonski sporazum, Ustav BiH i zalagati se za vladavinu prava. Kako god i šta god skeptici mislili o iskrenosti Tegeltije prilikom izlaganaj ekspozea, pred nama su dani, mjeseci i godine u kojima ćemo vidjeti koliko je ozbiljno Tegletija mislio i šta će biti s obećanjima koja je dao tokom izlaganja.

Imao je vremena 13 mjeseci da smisli i razmisli o onome šta će mu biti u fokusu rada, sve što je izrekao zvuči lijepo, a koliko od toga će biti implementirano ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije