Nezavisni stav

Psi lutalice napadaju, rješenja nema

Problem s psima lutalicama, u manjoj ili većoj mjeri, izražen je u svim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, a svi pokušaji da se on efikasno riješi obično ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

Takav slučaj je u Bihaću, gdje čopori pasa lutalica ovih dana nasrću na učenike i mještane, zbog čega se oni u strahu kreću gradskim ulicama. Mještani pišu peticije gradskim vlastima, upozoravaju na problem, a zauzvrat dobijaju tek prazna obećanja ili slijeganje ramenima.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim sredinama na području Unsko-sanskog kantona i radi se o komunalnom problemu za koji u ovom trenutku ne postoji efikasno sistemsko rješenje. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je u Bosni i Hercegovini usvojen prije desetak godina, uspostavio je sasvim novo stanje i strogo zabranio ubijanje i maltretiranje životinja.

Za sve počinioce takvih djela propisane su oštre i drastične sankcije, novčane i zatvorske, pa je na taj način naša zemlja postala baštinik savremenih evropskih stečevina u ovoj oblasti. Time je onemogućena ranija redukcija broja pasa na ulicama koja je u prošlosti podrazumijevala njihovo fizičko uklanjanje.

Vrijeme je pokazalo da primjena modernog zakonodavstva pretpostavlja snažnu i efikasnu državu kadru da na adekvatan način riješi komunalne probleme svojih građana. Nadležna preduzeća ili službe sada uklanjaju prekobrojne pse s gradskih ulica i izmještaju ih van urbanih središta, što je, opet, samo privremeno rješenje. Protokolima je predviđena i sterilizacija pasa bez vlasnika, ali za te aktivnosti, pokazalo se do sada, nema dovoljno finansijskih sredstava.

Kapaciteti lokalnih zajednica nedorasli su trenutnoj situaciji, a od predstavnika vlasti često se može čuti kako su potrebna milionska sredstva da bi se uvelo reda u ovoj oblasti. Odnosi se to na izgradnju azila i skloništa za napuštene životinje, koje opet treba graditi u skladu s međunarodnim standardima, a za to su neophodna ogromna sredstva.

Problem se još više usložnjava zbog neetičkog odnosa brojnih vlasnika pasa, jer broj napuštenih životinja na ulicama raste zbog neodgovornih pojedinaca koji često napuštaju odrasle pse, baš kao i štence. Jedno od mogućih rješenja moglo bi biti drakonsko kažnjavanje takvih vlasnika, kao i onih koji ne žele da sterilišu svoje životinje. Može se konstatovati kako su u lancu rješavanja problema s psima lutalicama svi zakazali i da će proći još dosta vremena kako bi se ozbiljno i sistemski pristupilo ovom problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije