Nezavisni stav

RWE stigao na Drinu

Republika Srpska i "Elektroprivreda RS" ušle su u strateško partnerstvo s njemačkom kompanijom RWE na projektu izgradnje četiri hidroelektrane na gornjem slivu Drine okvirne investicione vrijednosti 460 miliona evra.

Njemački energetski gigant izabran je na drugom tenderu, na kojem su učestvovale i kompanije iz Kine i Grčke, koje, međutim, nisu ispunile tražene uslove za otpočinjanje pregovora s predstavnicima Ministarstva energetike RS. Dvije godine od objave prvog javnog poziva, RS je izabrala RWE, jednu od pet vodećih evropskih energetskih kompanija s vrhunskom tehnologijom, ogromnom finansijskom moći i višedecenijskim iskustvom u realizaciji hidroenergetskih projekata. Projekat HES Gornja Drina predviđa osnivanje zajedničke firme RWE i ERS, s vlasničkim udjelom od 60 naprema 40 odsto u korist njemačkog investitora. Ukupna instalisana snaga hidroelektrana Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska iznosiće 260 megavata uz planiranu godišnju proizvodnje struje od 760 gigavat-časova, što čini sedmi dio ukupne postojeće proizvodnje u RS. S obzirom na to da je projektno-tehnička dokumentacija za dvije hidroelektrane na Drini skoro kompletirana i izvršen otkup zemljišta, a za preostale dvije u poodmakloj fazi, za očekivati je da će RWE i prije septembra 2014. godine započeti izgradnju Buk Bijele.

Ekonomski izlazak Nijemaca na Drinu, koji stiže nakon što su to već osigurali i Italijani u projektu HES Srednja Drina, važan je i zbog proširenja broja zemalja i kompanija koje su spremne za ulaganje u naš energetski sektor, kako ne bi bili oslonjeni samo na Istok i Rusiju, kao ubjedljivo najvećeg investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije