Nezavisni stav

Radnici neće više mrvice, hoće platu dostojnu čovjeka

Radnici neće više mrvice, hoće platu dostojnu čovjeka
Foto: N.N. | Radnici neće više mrvice, hoće platu dostojnu čovjeka

U Federaciji BiH najniža zagarantovana plata je 406 KM iako je, prema posljednjim podacima, sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu 2.000 KM.

U više navrata sindikati u ovom entitetu pokušavali su kroz izmjene i dopune Zakona o doprinosima da izdejstvuju veću minimalnu platu, ali to im do danas nije uspjelo.

Iako se u Federaciji pravdaju činjenicom da u najnižu platu od 406 KM nisu uračunati prevoz i topli obrok, te da je s tim ukupan iznos najniže plate u FBiH  oko 700 KM, to ne opravdava činjenicu da to nije ni 50 odsto potrošačke korpe u FBiH. Cijene svaki dan rastu, a plate i dalje stoje. Zbog svega toga za danas su iz Samostalnog sindikata radnika BiH koji djeluje na području FBiH najavili protestnu šetnju kako bi poslodavce, ali i Vladu i parlamentarce upozorili na težak položaj radnika i upoznali sa njihovim zahtjevima da minimalac treba da bude 1.000 KM.

Teško da će se ovi zahtjevi Sindikata ispuniti, ali je sreća za vlast da će veliki broj radnika spriječiti mjere koje su uvedene zbog pandemije virusa korona da u većem broju izađu na ulice, mada sindikalci upozoravaju da je interesovanje za proteste veliko, jer, kako kažu, radnicima je "došlo do grla" i žele da poslodavci koji se enormno bogate dio tog kolača podijele s njima. Ne žele više da finansiraju ogromni administrativni aparat i žele da im se njihov rad konačno pošteno plati. Sa ovim zahtjevima radnika slažu se i  ekonomski stručnjaci jer tvrde da ima dovoljno novca da se povećaju minimalne plate, dok poslodavci prijete novim otkazima.

Tužno je i posebno iritantno da se  radnicima od strane poslodavaca za svaki pokušaj da izdejstvuju bolje uslove za rad prijeti otkazom, ali i za to su krive izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji jer su u sprezi sa tajkunima koji na mjesečnoj osnovi zarađuju milione, a radnicima daju mrvice. Zbog toga je prije pojave pandemije veliki broj radnika potražio sreću  u zemljama zapadne Evrope, a, kako stvari stoje, čim se pandmeija smiri, to će se i nastaviti. Samo je pitanje ko će onda "hraniti" ovaj golemi administrativni aparat u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije