Nezavisni stav

Rat za funkcije

Rat za funkcije
Foto: N.N. | Rat za funkcije

Sudeći po izjavama domaćih političara, Republika Srpska na pragu je nezavisnosti, a Bosna i Hercegovina pred ratom.

Međutim, iole informisanom, a stranački neostrašćenom stanovniku u BiH jasno je da to baš i nije tako i da takve izjave služe za neke druge stvari, prije svega sakupljanje glasova i ostanak na vlasti.

Tačno je da je kriza u BiH velika, možda i najveća u posljednjih dvadesetak godina, ali ništa dramatično se neće desiti. Republika Srpska ostaće tu gdje jeste i u doglednoj budućnosti neće biti nezavisna, a za rat nas malih ipak se pitaju oni veliki, kojima BiH u ovom trenutku nije ni na posljednjem mjestu prioriteta. 

Priču o ratu, raspadu, katastrofi, neuspjehu i ugroženosti od onih drugih treba shvatiti isključivo kao predizbornu, koja je doduše evoluirala u odnosu na neke ranije, ali koja ima isti cilj, a to je da se ostane na pozicijama i nastavi sa blagodetima koje nose javne nabavke, prirodni resursi i budžeti na svim nivoima vlasti. Čim se sakupe i prebroje glasovi, formira kakva-takva vlast, Hrvatima daju "finansijski tokovi", Bošnjacima bezbjednost, a Srbima ostalo, sve će se manje-više vratiti u normalu, a ovi koji su danas "na nož", ponovo će sjesti za sto, malo se svađati, malo raditi, ali uglavnom nastaviti slušati one koji se pitaju, jer u suprotnom, neće biti tu gdje jesu. 

Do tada, treba izdržati, izjave o ratu ne čitati i ne komentarisati, predizborne portaloide i društvene mreže zaobilaziti, osim ako vam nije cilj da odete glavom bez obzira. U tom slučaju, sjedite pred male ekrane, tražite šta je rekao ovaj ili onaj, a ako ni u tom slučaju ne spakujete kofere i odete, posjetite psihijatra, on će vam reći šta dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije