Nezavisni stav

Sit gladnom ne vjeruje

Sit gladnom ne vjeruje
Foto: N.N. | Sit gladnom ne vjeruje

Dok u susjednoj Srbiji ima i pšenice, čak i mesa u robnim rezervama, te vrše razmjene sjemena i merkantilnog đubriva, kod nas, kako kažu, intervenisaće ad hoc u saradnji s lokalnim zajednicama ako se ukaže potreba za tim. A o potrebi će raspravljati kad primijete poremećaje te će Vlada donijeti odgovarajuće mjere.

Potrošačka korpa više nije pokazatelj poskupljenja, jer na nju više niko ne obraća pažnju, pa vjerovatno zbog ignorisanja poskupljenja dosad nisu ni donesene odgovarajuće mjere koje bi koliko-toliko ublažile divljanje cijena.

Potrošači, sindikati, Privredna komora, a vjerovatno i mnogi drugi, saglasni su da Robne rezerve treba da postoje, jer u Republici Srpskoj zbog "dobrog" poslovanja odoše u stečaj, a u slučaju potrebe roba se nabavlja interventno. U zemljama zapadnog regiona najavljuju se poskupljenja u visini od 20 odsto, te je već sada zavladala nestašica velikog broja proizvoda iz palete osnovnih životnih namirnica.

Iako smo svjedoci da se ovih dana ili mjeseci dešavaju ogromne turbulencije na tržištu usljed poskupljenja goriva, kao i lančane reakcije poskupljenja osnovnih životnih namirnica kao što su ulje, meso i drugo, iz resornog ministarstva stiglo je obavještenje da nema mjesta panici, jer je naše tržište snabdjeveno, osnovnih životnih namirnica ima dovoljno, a protok robe je na zadovoljavajućem nivou.

Naši ugroženi potrošači će na sve ovo kazati da sit gladnom ne vjeruje, jer oni koji imaju ne osjećaju odgovornost prema onima koji nemaju, pošto društveno uređenje ne poznaje tu vrstu odgovornosti.

Da se u nadležnim institucijama kojim slučajem prati stanje na tržištu, odavno bi bile uspostavljene robne rezerve u kojima bi se nalazili ulje i meso s domaćeg tržišta, kupljeni po znatno nižim cijenama, te bi danas mogli ublažiti ovaj haos koji je nastao s cijenama.

Pravdaće se mnogi da je kod nas sve najjeftinije u regionu, iako ulje ima istu cijenu na policama u Austriji i kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije