Nezavisni stav

Školstvo tone poput "Titanika"

Školstvo tone poput "Titanika"
Foto: N.N. | Školstvo tone poput "Titanika"

Podaci o drastičnom smanjenju broja učenika u školama na području Unsko-sanskog kantona najbolje odslikavaju demografsku eroziju, kojoj su u posljednjim godinama izloženi ovi prostori.

Njome je ponajviše pogođeno školstvo, jer sve veći broj porodica s djecom školskog uzrasta napušta ove prostore i odlazi u razvijene evropske zemlje.

Statistički podaci su neumoljivi i pokazuju da je u predstojeću školsku godinu u osnovnim školama upisano 1.239 manje đaka u odnosu na prethodnu, a srednjim školama nedostaje 428 učenika. Ukoliko se sadašnji podaci uporede s onima od prije deset i više godina, nameće se jasan zaključak da obrazovne ustanove nezadrživo gube učenike, pa su u proteklih nekoliko godina u ovome kantonu zatvorene brojne područne škole u stanovništvom ispražnjenim selima.

Univerzitet u Bihaću svake godine upisuje sve manji broj studenata i na ovoj visokoškolskoj ustanovi muku muče kako u takvim uslovima osigurati sve što je neophodno za normalno odvijanje nastavnog procesa. 

Zbog sve manjeg broja đaka u ovdašnjem školstvu pojavio se i problem tehnološkog viška nastavnog kadra, pa je, prema posljednjim informacijama, više od 400 nastavnika i profesora prekobrojno. Već su uobičajeni primjeri da pojedini prosvjetni radnici predaju u više škola, pa i gradova, samo da bi nekako ispunili potrebnu normu nastavnih sati.

Nažalost, erozija cjelokupnog obrazovnog sistema nepovratno se odrazila i na njegov kvalitet, a sve su pogoršali pandemija virusa korona i brojne restriktivne mjere koje su zahvatile školstvo. Znanje s kojim učenici i studenti napuštaju ovdašnje obrazovne ustanove više je nego upitno.

S obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim instititucijama biće sve teže pronaći način kako riješiti goruće probleme. Ono što dodatno brine je šutnja i nezainteresovanost nadležnih institucija, te nesposobnost da se provedu neophodni reformski rezovi i uvede koliko-toliko reda u sektor obrazovanja, ali i druge oblasti društvenog života. Sve neodoljivo podsjeća na čuvenu filmsku scenu gdje orkestar gudi milozvučne melodije, a "Titanik" nezadrživo tone u hladno more.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije