Nezavisni stav

Slučaj Golić

Individualan rad sa studentima, kao jedan od principa bolonjskog procesa, uveliko je primijenjen na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Ovog principa posebno se čvrsto drži dugogodišnji profesor na ovom fakultetu Bajro Golić, samo u pogrešnom smjeru. Kako tvrde studenti, ovaj ugledni profesor na sve moguće načine već godinama nastoji uspostaviti "prisne kontakte" sa studenticama i zadržati ih nasamo nakon ispita.

Za razliku od ostalih studentica koje su samo anonimno upozoravale javnost o Golićevim "poduhvatima", strahujući da ako se požale neće okončati studij, studentica A.D. iz Zenice se okuražila i hrabro i javno progovorila. Optužila je profesora Golića za seksualno uznemiravanje i zatražila pravnu pomoć. I iako su priče o Golićevim postupcima godinama nezvanično kružile među profesorima, tek nakon što je priča procurila u javnost Uprava fakulteta prontno je reagovala i pokrenula istragu protiv njega.

Žalosno je da se na ovom fakultetu, koji bi trebalo da bude primjer primjene etičkih normi i poštivanja zakona, dešavaju ovakve stvari. I da se profesori koji bi trebalo da studente uče kako da poštuju legislativu ponašaju upravno suprotno tome. Bude li dokazano da je Golić zaista seksualno uznemiravao studentice, a ovdje se valja prisjetiti stare narodne, "gdje ima dima ima i vatre", svoju profesorsku karijeru mogao bi okončati za sva vremena.

Nije nikakva tajna da sličnih slučajeva ima i na drugim fakultetima u Sarajevu i širom BiH, ali su oni zbog straha studentica, nažalost, još tabu tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije