Nezavisni stav

Šmit bi mogao biti najvažniji visoki predstavnik

Šmit bi mogao biti najvažniji visoki predstavnik
Foto: N.N. | Šmit bi mogao biti najvažniji visoki predstavnik

Informacija da bi Kristijan Šmit, ugledni i uticajni njemački političar, mogao postati novi visoki predstavnik građane BiH može samo obradovati, i to iz više razloga.

Prvo, Njemačka je osvjedočeni prijatelj svih u BiH, i to je svojim inicijativama, od sastanaka bh. lidera sa kancelarkom Angelom Merkel prije desetak i više godina, pa sve do njemačko-britanske inicijative nebrojeno puta pokazala. Njemačka se dosljedno zalaže i za primanje zemalja zapadnog Balkana u EU, a koliko je značajno da najjača i najuticajnija zemlja EU zastupa ovakve stavove ne treba posebno ni govoriti. Njemačka je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera zapadnog Balkana i zemlja s nesumnjivim uticajem na političare u regionu. Možda ste primijetili da naši političari o Njemačkoj govore samo s uvažavanjem, rijetko se usuđuju da je direktno napadnu. 

Međutim, da bi Šmitov mandat bio uspješan, a BiH od toga imala koristi, važno je da postoji koordinacija s EU. Podsjećam da je Evropska komisija u Mišljenju za članstvo BiH u EU istakla da je OHR nekompatibilan s napretkom BiH ka članstvu u EU. Šmit bi trebalo da se od samog početka fokusira na 5+2 uslova i cilja za zatvaranje OHR-a, i da na ovim ciljevima tijesno sarađuje s Kancelarijom EU u BiH, Ambasadom SAD i ostalim međunarodnim partnerima.

OHR, EU i SAD bi trebalo da imaju isti cilj: sprovođenje reformi za bolji život građana, posebno kada su u pitanju pravosuđe, demokratizacija, jačanje slobode medija, pošteniji izborni zakon, savremeni zakon o javnim nabavkama i sprečavanje sistemske političke korupcije. Samo zajedno i u koordinaciji ove najvažnije međunarodne institucije u BiH mogu pomoći građanima BiH da se izbore za više demokratije i bolji život.

Jako je važno i da će nova administracija u Vašingtonu pokazati jednak odnos prema svima u BiH, i što je pristala da u BiH Evropa ima primarnu ulogu. Američka administracija će svoje inicijative usklađivati i koordinisati s EU. Da bi ova koordinacija funkcionisala, važno je da zemlje članice EU usklade i koordiniraju svoje politike prema BiH.

Kristijan Šmit bi mogao biti najuspješniji i najvažniji visoki predstavnik u istoriji BiH, koji bi u istoriju ušao ne samo kao posljednji na toj funkciji, nego, mnogo važnije, kao neko ko je BiH doveo pred sam prag Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije