Nezavisni stav

Šmit i BiH

Šmit i BiH
Foto: N.N. | Šmit i BiH

Novi visoki predstavnik Kristijan Šmit dobio je podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, i njemačke vlade za njegov mandat. Šta će to konkretno značiti, ostaje da se vidi.

Čini se da bi trenutno najveća pomoć Njemačke Šmitu bila umiriti bijes Rusije što je zaobiđena u donošenju odluke u vezi s visokim predstavnikom. "Nezavisne novine" su još u decembru i januaru, prije zvanične odluke, tvrdile, pozivajući se na dobro informisane izvore, da će Šmit dobiti podršku i Amerike i Rusije i da je to prvenstveno zasluga njemačke kancelarke, koja ima otvorena vrata i u Vašingtonu i u Moskvi. Merkelova je od Bajednove administracije, još prije američkih izbora, dobila odriješene ruke kad je u pitanju evropsko susjedstvo. Amerikanci su postavili jedan uslov: nema prevelike bliskosti s Moskvom. Njemačka je prihvatila ove uslove, međutim po svemu sudeći, Amerika je negdje u februaru i martu, nakon što je Njemačka zvanično predložila Šmita, odugovlačila sa zvaničnom potvrdom podrške kandidaturi, zbog čega je odgođen prvobitno planirani dolazak Šmita u maju. SAD, zbog onog što su doživjele kao nezakonito miješanje Moskve u američke izbore i podrške Trampu, nisu Moskvi željele da popuste ni milimentra. Njemačka je jedva uspjela dobiti podršku za ukidanje američkih sankcija za Sjeverni tok dva, ne toliko zbog Bajdena koliko zbog žestokog protivljenja tom projektu i u demokratskom i u republikanskom establišmentu.

Zbog ovog stava Amerike, Rusija je zategla konac u vezi s podrškom Šmitu. To nije bila poruka Berlinu, s kojim se Moskva dobro razumije, već Vašingtonu. Moskva nema ništa protiv Šmita ni dalje, nego šalje poruku da ako Vašington ne shvati Moskvu ozbiljno, ona može da napravi probleme američkim interesima u Evropi.

Kako će američko haotično povlačenje iz Avganistana uticati na evropske saveznike, ostaje da se vidi. Evropljani ne kriju razočaranje da je Bajden, koji je Evropljanima obećao da će biti drugačiji od Trampa, povlačenje "trampovski" odradio bez koordinacije i konsultacija s njima. Međutim, ni Evropljani se prije toga nisu konsultovali s Bajednom kada su potpisali trgovinski sporazum s Kinom, što nije dobro odjeknulo u Vašingtonu. 

Geostrateška igra se nastavlja, a zapadni Balkan je samo jedno od bojnih polja. Lideri zapadnog Balkana moraju pokazati zrelost i ne upuštati se u te igre. Fokus mora biti na EU! Sve drugo je neodgovorno kockanje narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije