Nezavisni stav

Srbija i region

Srbija i region
Foto: N.N. | Srbija i region

Srbija je od "glavnog problema" regiona, barem iz vizure zapadnih zemalja, danas postala "najpoželjnija udavača" - zemlja za čiju naklonost se bore i Istok, i Zapad.

Bez namjere da negiramo ili prećutimo činjenicu da Srbija i dalje ima mnogo problema u polju demokratizacije društva, medijskih sloboda i vladavine prava, pokazalo se da, kada u toj zemlji postoji konsenzus spremnosti na dijalog i razumijevanje sa svojim susjedima, u istom trenutku kada Srbija čvrsto stoji iza svojih interesa i zaštite svog naroda, onda može da pokaže svoju pravu snagu.

To znači da Srbija uvažava svoje susjede i sve narode koji tamo žive. Poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, otklanja se od ružne prošlosti, pruža ruku saradnje i nudi zajedničke regionalne projekte, poput inicijative "Otvoreni Balkan", kojom se želi povezati region u jedinstveno tržište, po uzoru na Evropsku uniju. To znači da Srbija svojim primjerom pokazuje drugima da se maksimalistički zahtjevi, ignorisanje prava drugih i gluvoća za interese susjeda uvijek vrate kao bumerang.

Sudbina regiona je povezivanje. Srbija, koja će, po svemu sudeći, u dogovoru velikih dobiti i formalni status vojne neutralnosti, biće glavni točak regionalnog razvoja.

Nema većeg interesa nijednog naroda na zapadnom Balkanu od onog da susjedu bude dobro. Nezadovoljan i nesrećan narod, koji osjeća nepravdu i poniženje, najopasniji je kao susjed. Bez namjere ikakvog direktnog poređenja, kada je Njemačka poražena nakon Prvog svjetskog rata, pobjednici su je ponizili i kaznili njen narod. Nakon Drugog svjetskog rata, njemačkom narodu su pobjednici pružili ruku pomirenja, razumijevanja i saradnje, i Evropa od tada uživa najduži period mira i blagostanja u istoriji.

Sve zemlje zapadnog Balkana snose svoj dio odgovornosti za tragedije iz prošlosti. Sve zemlje zapadnog Balkana moraju da pruže jedna drugoj ruku pomirenja. Narodi moraju da se zbližavaju i sarađuju, jer je to svima u interesu.

Najveća prepreka na tom putu su domaći političari zagledani u prošlost i strani gubernatori koji nametanjima, umjesto dijalogom, bezobzirno otvaraju rane, bilo da to rade iz sujete ili iz lične koristi.

Samo izmiren i prosperitetan region utemeljen na vrijednostima EU ima šansu da postane dio evropske porodice. Samo takav nudi perspektivu svoj svojoj djeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije