Nezavisni stav

Srebrenica

Srebrenica
Foto: N.N. | Srebrenica
Dejan Šajinović

Odluka Valentina Incka da nametne kažnjavanje negiranja genocida najmanje se odnosi na taj strašni zločin koji je u julu 1995. počinjen nad Bošnjacima.

Inckova odluka ima najviše sa samim Valentinom Inckom i njegovim nastojanjem da u svoju biografiju upiše koji poen, ali, možda i više od toga, da se osveti međunarodnoj zajednici koja mu je 11 godina prvo vezala ruke ne dozvoljavajući mu da išta uradi, a onda ga natjerala da se "dobrovoljno" povuče sa pozicije da bi u istoriji bio upisan kao prvi visoki predstavnik Panj koji za vrijeme svog mandata nije uradio baš ništa.

Iako ni sam nemam odgovor na pitanje kako da opišem ono što se desilo u Srebrenici, a da istovremeno nad svoj narod ne navučem stigmu kojem je samo u 20. vijeku barem triput prijetio biološki nestanak, ono što sasvim sigurno znam je da ova odluka ne samo da će ostati mrtvo slovo na papiru, nego će nam svima u BiH nanijeti mnogo štete, ali sasvim sigurno najviše samim Bošnjacima.

Kada je nekolicina Amerikanaca uoči rata nagovorila Aliju Izetbegovića da povuče potpis sa Kutiljerovog plana jer su obećali da će im Amerika obezbijediti pravednije rješenje, dobro su znali da od toga neće biti ništa. Na kraju su Bošnjaci, očekivano, od Amerikanaca dobili Dejton, za njih lošije rješenje od Kutiljerovog plana, a najmanje 60.000 Bošnjaka, uz 40.000 ostalih žrtava, izgubilo je živote.

Bošnjački političari, upravo radi budućnosti vlastitog naroda, trebalo je da prvi pruže ruku i da prihvate da su haške presude dovoljna kazna za Srebrenicu i ostale individualne zločine, i da puste da vrijeme sazri za ostale spoznaje. Umjesto toga, svaki put aplaudiraju nekom Incku i svima koji im obećaju instant rješenja za ispravljanje istorijskih nepravdi, a svaki, baš svaki put najgore prođu od svih. Šta god mislili, realnost je takva da Srbi imaju Srbiju, oko čije naklonosti geostrateške bitke sada biju najveće svjetske sile, Hrvati imaju Hrvatsku, članicu EU, a Bošnjaci iza sebe opet neće imati nikoga.

Da li neko zaista misli da će Zapad kazniti Srbe sada kada im trebaju u njihovoj geostrateškoj bici protiv Rusije i Kine? Ili, možda, Hrvate koji iza sebe imaju Hrvatsku s pravom veta u EU?

Mnogi se sada raduju, ali radost će, kao i svaki put do sada, biti kratkog daha. Na kraju će ostati bošnjačka, srpska i hrvatska sirotinja, da plaća ceh tuđih sujeta, ambicija i zabluda. Za to vrijeme će arhitekte naših sudbina mjerkati svoje nove apartmane u predgrađima Beča, Moskve i Istanbula.

Možda bolju sudbinu od ove nismo ni zaslužili.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije