Nezavisni stav

Srećna Nova godina u inat svima

Srećna Nova godina u inat svima
Foto: N.N. | Srećna Nova godina u inat svima

Bilbordi sa novogodišnjom i božićnom čestitkom u Bužimu i Zenici podigli su prašinu u Bosni i Hercegovini i dodatno podgrijali ionako uzavrele strasti i nacionalne podjele. A imamo ih i previše - i podjela i prašine i negativne atmosfere.

I dok sjedim i čitam vijesti vezano za ovaj ko biva novi skandalozni slučaj, a niti je nešto novo, niti je skandal, nego nažalost naša surova realnost i svakodnevica, pitam se kome i šta smeta. Smetaju li Božić i Nova godina i onima iz miješanih brakova i ako im smeta - je l' im smeta dopola i na kojoj tačno polovini? Da li je osporavanjem bilborda trebalo da bude poslana poruka nekom Damiru kojeg je rodila Lucija, a napravio Muhamed, da 31. decembra iliti prosinca iliti 12. u godini može slaviti samo do ponoći, a onda prestati jer Muhamedova polovina kaže da ne smije i da nije legitimno.

Ili je poruka trebalo da bude da se na nekoj teritoriji smije slaviti samo ono što dozvoli i smatra ispravnim neki načelnik, gradonačelnik ili pojedinac. Bosna i Hercegovina je sekularna država, ali i država u kojoj su katolici, muslimani, pravoslavci, ali i svi ostali koji čekaju pravdu izrečenu kroz Sud u Strazburu, država ravnopravnih i pred Bogom i pred zakonom. Bošnjaci, Srbi i Hrvati, zajedno sa svojim vođama, moraju shvatiti da postoje i oni koji su samo katolici, muslimani i pravoslavci ili čak nisu ništa od toga ili se ne osjećaju tako, ali su ipak državljani ove zemlje i uživaju sva prava kao i ovi konstitutivni.

Prestanite da nas trujete! Zaustavite svaki vid nacionalizma, koji s ovakvim porukama ima više oblike fašizma nego poruka "Rad oslobađa". Prestanite slaviti i ratne heroje na bilo kojoj strani. Nastavite slaviti Novu godinu, Božić, Bajram, Pesah zajedno sa svojim susjedima i komšijama, ali i članovima uže porodice i obitelji, jer majka vas je rodila iz ljubavi prema ocu bez obzira što se možda različito Bogu molite, ako se molite uopšte.

U inat svima sretna vam Nova godina u Zenici, Bužimu, Banjaluci, Čajniču, Širokom Brijegu, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Tuzli, Trebinju, Konjicu...   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije