Nezavisni stav

Šta našoj djeci nudimo u budućnosti

Šta našoj djeci nudimo u budućnosti
Foto: N.N. | Šta našoj djeci nudimo u budućnosti

Za pravog patriotu, koji istinski želi dobro svom narodu, nema važnije stvari za budućnost nacije od obrazovanja djece.

Čak ni natalitetna politika, koja je često tema onih koji se smatraju velikim patriotama, ne može ni blizu biti toliko važna kao obrazovanje. Jer, kakva je korist od velikog broja novorođene djece ako nemaju vještine koje su im potrebne za uspješan život?

U BiH, zemlji koja nacionalista i šovinista ima i za izvoz, obrazovanje je srozano na najniže moguće grane.

Studija Svjetske banke, koja je objavljena ove sedmice, pokazuje da smo po osnovnom obrazovanju, temelju obrazovnog sistema, najgori u regionu i na samom smo dnu Evrope. Naša djeca nemaju osnovna znanja ni iz prirodnih ni iz društvenih nauka, nastavnog osoblja ima previše, a vrlo malo obučenih za zanimanja i oblasti koji su djeci potrebni. Kabineti nisu dobro opremljeni, ne postoje adekvatni uslovi za normalno odvijanje nastave, a kriza s kovidom ionako loše stanje srozala je na još niže grane.

A mi, šta mi radimo? Umjesto da upalimo sve alarme, mi u škole, umjesto naučnika, uvodimo vjeroučitelje, a lažne diplome štancamo kao toalet papir.

Na televizijama gledamo rijaliti šoue, na internetu i društvenim mrežama polugole influenserice i praznoglave snagatore, a društvenim diskursom dominiraju antivakseri, teoretičari zavjera i najprimitivniji nacionalisti koji nas uporno guraju u prošlost.

Čemu se takva nacija može nadati? Kakvu djecu odgajamo? U kakvom svijetu će oni sutra živjeti? Koje vrijednosti im namećemo, čime ih motivišemo i šta im savjetujemo?

Jedna nedavna studija pokazala je da će do 75 odsto djece koja se danas rode raditi poslove koji još i ne postoje. Svijet se mijenja vrtoglavom brzinom, tehnološke revolucije sustižu jedna drugu, a pametne zemlje osmišljavaju školske programe da svoju djecu pripreme za nadolazeće vrijeme.

A kakav savjet mi dajemo našoj djeci kada im govorimo da, umjesto u budućnost, gledaju u prošlost?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije