Nezavisni stav

Standardi

Standardi
Foto: N.N. | Standardi

BiH ima dvostruko niže cijene u odnosu na Njemačku, ali, kao što je njemačka studija koju smo nedavno objavili pokazala, primanja u Njemačkoj su četiri do pet puta veća.

Samo po sebi, ova činjenica je manje-više poznata i ne vjerujemo da smo time rekli nešto novo. Ali, ako se malo zagrebe ispod površine, može se postaviti nekoliko zanimljivih pitanja. Recimo, jedno naizgled banalno, ali suštinski i te kako bitno: ZAŠTO je životni standard u Njemačkoj toliko iznad našeg? Kako god da ovo pitanje analizirate, doći ćete do jednog jasnog odgovora: Njemačka je društvo vladavine prava, u kojoj zakoni važe jednako za sve, a svaki građanin ima jednaku priliku da ostvari svoje životne ambicije.

Za razliku od Njemačke, u BiH možete uspjeti samo ako imate odgovarajuću partijsku knjižicu, kuma u stranci ili rođaka na visokoj poziciji. BiH je društvo u kojem mala grupa privilegovanih ima sve, a većina građana uglavnom nema ništa. I to je ključna razlika: u Njemačkoj ljudi žele raditi i doprinositi opštem dobru, jer znaju da će njihov rad biti vrednovan i neće biti dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na nekog ko je bolje "uvezan" nego oni.

U Njemačkoj jedini zadatak političara je kako oplemeniti život njihovih građana kojima služe - kako im obezbijediti bolja primanja, pristup pravdi, kvalitetno liječenje, dobre ceste i najsavremeniju infrastrukturu. Kada živite u takvom okruženju, onda imate mnogo veći motiv i uslove da budete produktivniji, a samim tim omogućite rast životnog standarda za sve.

Naravno da ni u Njemačkoj nije sve idealno. I u Njemačkoj postoje afere s medicinskom opremom i maskama koje su nabavljane tokom pandemije. Ali ove afere su već završile na sudu, a CDU, partija iz čijih redova dolaze oni koji su u njih umiješani, pretrpjela je težak izborni poraz.

Sve je do pojedinca, kako se postavi prema društvu i šta od njega očekuje. Davno je rečeno - narod zaslužuje vlast koju ima. I u Njemačkoj i u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije