Nezavisni stav

Strujni udar na građane

Strujni udar na građane
Foto: N.N. | Strujni udar na građane

Neizvjesno je hoće li biti finaliziran blok 7 Termoelektrane Tuzla s obzirom na to da je došlo do problema s firmom "Siemens", koja je trebalo da dopremi opremu za njega.

Naime, "General Elektronik" je raskinuo ugovor o nabavci opreme, a stručnjaci tvrde kako će, ne bude li završen projekat izgradnje bloka 7, neminovno doći do poskupljenja struje jer ćemo biti primorani da uvozimo električnu energiju, a to znači da više neće diktirati cijenu struje.

Iz Vlade FBiH ubjeđuju građane da razlog za poskupljenje neće biti neizgradnja bloka 7, nego evropska regulativa, što stručnjaci i parlamentarci negiraju. Parlament FBiH je tražio podrobniju informaciju o tome šta se dešava s blokom 7 i uskoro bi trebalo da se desi tematska sjednica o ovome.

Inače, blok 7 je najveća poslijeratna investicija kada je u pitanju FBiH. Stručnjaci tvrde da je projekat dobar i da predstavlja manje zagađenje i elektroenergetsku nezavisnost FBiH. 

U Federaciji BiH optužuju i  međunarodnu zajednicu da je licemjerna kada je u pitanju aerozagađenje, te tvrde da je ovaj projekat ekološki prihvatljiv i da se izjavama iz međunarodnih krugova, kako ovaj projekat nije ekološki ispravan, ide na ruku velikih, a nauštrb malih.

S druge strane, neka istraživanja pokazuju da zbog zagađenja koje izazivaju termoelektrane liječenje građana na zapadnom Balkanu zdravstvo košta 8,5 milijardi eura.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da neslavni rekord u visini troškova nastalih usljed štete po zdravlje stanovnika Evrope zbog emisije otrovnih plinova iz termoelektrana na ugalj, odmah poslije Srbije, drži BiH s računom od tri milijarde eura. 

Pitanje je kako riješiti ovaj problem, a ne ugroziti dodatno i ekonomsku situaciju građana u BiH. Da li je rješenje izgradnja bloka 7, u Federaciji BiH tvrde da jeste i da neće ugroziti život građana, a da će spriječiti poskupljenje struje. Kako će na koncu reagovati Energetska zajednica ostaje da se vidi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije