Nezavisni stav

Tenderi u BiH

Po pravilu tenderi u BiH raspisuju se samo da bi se zadovoljile procedure i zakoni, jer u 90 odsto slučajeva se zna ko će dobiti posao. Znalcima, "tenderašima" u BiH dovoljno je da samo pogledaju tendersku dokumentaciju iz svoje oblasti i da prepoznaju za koga je pisana, odnosno koja se firma, tj. kompanija favorizuje i ko će dobiti baš taj posao.

Problemi, odnosno žalbe, poništavanje tendera, kašnjenja, itd. nastaju kada se pojavi ozbiljna međunarodna konkurencija koja nije navikla na kriminal, mito i korupciju ili kada se neka kompanija ili firma zainati.

Primjere, kao dokaz toga, možemo nabrajati u nedogled, a posljednji takav odnosi se na posao nabavke pasoških knjižica težak preko 22 miliona, koji već dva puta "ruši" francuska kompanija "Gemalto".

Prvi put tender je poništen nakon što se ova kompanija žalila na izbor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) da posao dodijeli banjalučkoj firmi "Muehlbauer", a drugi put nije ni bilo izbora već je "Gemalto" uložio žalbu na tendersku dokumentaciju koja je, pogađate, favorizovala drugu kompaniju.

Šta će biti na trećem tenderu ostaje da se vidi, ali ono što je zasad sigurno jeste da će trogodišnji ugovor sa firmom "Muehlbauer" biti produžen i nakon marta jer je nedopustivo da ostanemo bez pasoških knjižica, a možda je upravo to i bio cilj da se sadašnji ugovor produži.

Ako je "Gemaltu" za utjehu, jedna francuska kompanija, tačnije "Sanef its Tehnologije" već je otjerana iz BiH i to nakon što nije uspjela osporiti izbor "Kaldera companyja" za nabavku opreme za naplatu putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Na njihovu prvobitnu žalbu taj tender je poništen, ali je JP "Autoputevi RS" posao ipak dodijelio "Kalderi", iako je njihova ponuda za oko 200.000 KM bila skuplja od one koju je dostavila francuska kompanija.

Posao podobnim, a ne povoljnijim, moto je gotovo svih javnih nabavki u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije