Nezavisni stav

Trule kruške

U priči o pokvarenim kruškama koje su iz Republike Srpske izvezene u Rusku Federaciju ima mnogo nivoa od kojih bi svaki zaslužio posebnu priču.

Rusija, kao uostalom i zemlje bivše Jugoslavije, svoju industrijalizaciju je doživjela u doba komunizma, koji je favorizovao drugačiji ekonomski model od tržišne ekonomije na Zapadu. Kada je u pitanju proizvodnja hrane, komunistički model je podrazumijevao masovne subvencije u prehrambenu i prerađivačku industriju jer je model između izobilja različitih proizvoda i potrebe da je stanovništvo sito s dovoljnim unosom dnevnih kalorija favorizovao ovo drugo, po cijeni da je izbor različitih namirnica veoma skroman. 

Za razliku od ovog modela, u zapadnoj Evropi je favorizovano subvencionisanje farmera, dok je prerađivačka industrija utemeljena na slobodnoj tržišnoj utakmici - prerađivači dobijaju jeftine i subvencionisane sirovine koje pogoduju farmerima, a onda se konkurentnim cijenama takmiče na globalnom tržištu. 

Padom komunizma, Rusija i ostale postkomunističke zemlje preuzimaju model tržišne ekonomije, ali problem je što njihov unutrašnji sistem nije bio pogodan da prerađivačku industriju postave na tržišne osnove. Osim toga, pojavio se novi sloj tajkuna kojem je pogodovao uvoz jeftinih proizvoda sa Zapada. To je jedan od razloga zbog kojih je ruska ekonomija postala zavisna od uvoza poljoprivrednih sirovina i prerađivačkih proizvoda.

I tu dolazimo do BiH, odnosno RS. Domaći poljoprivrednici i voćari dobili su priliku da izvoze na rusko tržište, barem u dijelu u kojem ne krše evropske sankcije, ako se, naravno, ne radi o reizvozu evropskih sirovina. 

Bitno je sljedeće: Ponovo smo se osramotili pred svijetom jer pokazujemo da nismo u stanju kontrolisati kvalitet naših proizvoda, a time ugrožavamo sve izvoznike. Kako će nam se vjerovati kada budemo izvozili sofisticiranu robu u skladu s deklaracijom, ako nismo u stanju iz kontingenta voća izbaciti trule kruške?   

Kao milion puta do sada, opet se pokazuje da smo nezreli i da nam se ne može vjerovati. Komunističko nasljeđe jeste teret, ali ne može objasniti ovaj nivo amaterizma. Kako god, sve što nam se dešava, zaslužili smo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije