Nezavisni stav

Tuzla dobila Vučjak 2

​Kriza u BiH traje već treću deceniju, a dvije godine u Tuzli i migrantska. Migranti dolaze sa svih strana i borave tu danima, neki i mjesecima. Dolaskom hladnijih dana situacija je sve gora, vlast sve nezainteresovanija, migranti nervozniji, građani isfrustriraniji.

U Tuzlu dolaze iz 17 zemalja iz pravca Srbije kroz očito jako fleksibilnu granicu. Ljeti su boravili određeno vrijeme i odlazili dalje. Međutim, kako su nastupili hladniji dani, uglavnom ne odlaze nigdje, već se vrzmaju tu.

Tuzla im služi kao tranzit, ali trenutno i kao jedino mjesto gdje ih niko ne ograničava jer nema kampa, nema prenoćišta, nema kontrole. Maloljetni i bolesni su smješteni u obližnji motel koji je platila organizacija Pomozi.ba, a ostali dangube na stanici. Prostor oko željezničke i autobuske stanice izgleda katastrofalno. Na sve strane nalaze se šatori, bačve, drva, ugalj, odjeća, obuća, deke, jorgani, hrana, smeće. Sav jad i bijeda na jednom mjestu. Pomažu koliko mogu volonteri, nekoliko organizacija i građani. Vlast spava li spava.

Doskora je javnost gledala i zgražavala se na slike kampa Vučjak, kod Bihaća. Govorilo se da se ne ponovi. A ponovilo se. Sada se pomalo stvara Vučjak 2 pred očima građana Tuzle i cijele bh. javnosti. Vlast, i kantonalna i gradska, u Tuzli davno je iznijela svoj stav i rekla da ne želi praviti kamp i Bihać u Tuzli. Ali i ne mora. Napravio se kamp sam. Po hrpama najlona, plastike, filca, deka spavaju ljudska bića na minusima, vjetru, kiši, snijegu. Ne kupaju se nigdje, toalet nemaju, kosu peru hladnom vodom na obližnjoj česmi, fiziološke potrebe obavljaju gdje stignu. Dio njih sve nabrojano obavlja u napuštenoj zgradi nedaleko od stanice, gdje spavaju bježeći od zime.

Migranti dane u Tuzli provode lutajući, proseći, prodavajući maramice i upaljače, pokušavajući ići dalje. Kažu, ne žele ostati, žele u Evropu. Međutim, granice nisu otvorene za njih. Ne znaju kud uopšte više da idu. Ostali su zaglavljeni u Tuzli, u siromašnoj državi koja ni sama sebi ne može pomoći, a tek njima, koju nije briga ni za njene građane koji zatrpavaju granice svaki dan bježeći što dalje, koja nema nikakva sistemska rješenja ni za što, pa ni za migrante koji su stavili glavu u torbu i krenuli tražeći neki bolji život.

U BiH ga nisu našli, niti će ga naći, jer im nema ko bolje ponuditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije