Nezavisni stav

Tuzla dokaz da može drugačije

Tuzla dokaz da može drugačije
Foto: Ilustracija | Tuzla dokaz da može drugačije
Nataša Tadić

Tuzla je pionir u inkluziji Roma, pokazali su rezultati određenih projekata. Međutim, problem s integracijom romske populacije u društvo je i dalje velik.

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH. Iako su starosjedioci, ipak manjina su i nemaju status konstitutivnih naroda, što je diskriminatorno u svakom slučaju. Čak i određene presude Suda za ljudska prava u Strazburu nisu urodile plodom te se i dalje ignorišu, što pokazuje dvoličnost bh. društva. Sa jedne strane ne daju se Romima osnovna ljudska prava, poput mogućnosti da njihov predstavnik bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, a sa druge, traži se od Roma integracija i inkluzija.

Međutim, Tuzla je jedan od svijetlih primjera da može drugačije. Najveći broj romske djece u BiH obrazuje se u Tuzli, koja će u naredne četiri godine nastaviti  provoditi projekat ROMACTED  II, čijom se realizacijom poboljšava status Roma i omogućava bolja inkluzija. Kroz brojne razne projekte, situacija se poboljšava.  U ovom gradu sve je više romske djece u školskim klupama, ali i studentskim. Zvanični podaci pokazuje da oko 600 učenika romske nacionalnosti se obrazuje u osnovim školama u TK, a 250 je iz Tuzle. U srednjim školama 87, a 54 je iz Tuzle.

Također, evidentirano je i deset studenata Roma. Sve je to veliko poboljšanje situacije u odnosu na prije nekoliko godina, a romska udruženja zainteresovanost djece za školovanje podstiču stipendijama, dodjelom računarske opreme, mentora itd. Rade  se i projekti vezani za rješavanje stambenog pitanja jer su to uglavnom neuslovni objekti i često ilegalno izgrađeni, što onemogućava povlačenje sredstava iz stranih fondova.

Nekoliko romskih udruženja radi na socijalizaciji i integraciji Roma u razne oblasti. Tako udruženja pomažu Romima da srede lične dokumente, ostvare prava na zdravstveno osiguranje, besplatnu pravnu pomoć, dobiju potrebne savjete te niz drugih stvari za koje Romi nisu znali da imaju uopšte pravo. Osim toga, u Gradskom vijeću Tuzle je i jedan Rom, koji predstavlja nacionalne manjine, koji se pita za nešto i sudjeluje u bitnim odlukama. Tuzla je i lider u suzbijanju prosjačenja na ulici, a i prva presuda za trgovinu ljudima i eksploatisanje djece donesena je upravo u ovom gradu.

No, mnogo je još posla koji predstoji, a romska udruženja poručuje da će u narednom periodu jedan od ciljeva biti veće zapošljavanje Roma u javne ustanove, ali i privatne firme. Tuzla se pokušava odmaknuti od stereotipa da je romski posao sakupljanje željeza i pranje šoferšajbi na semaforima.  Ukoliko se više potrudi i lokalna zajednica, ali i Romi, i jednima i drugima može biti bolje.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije