Nezavisni stav

Pratite nas na Google news

Tužna slika Sarajeva

Tužna slika Sarajeva
Foto: N.N. | Tužna slika Sarajeva
Mirsada Lingo Demirović

Tužna je slika Sarajeva, ne nazire se svjetlo na kraju tunela, ljudi umiru pogođeni virusom korona, a ustanova - Klinički centar Sarajevo (KCUS), koja bi trebalo da bude svjetlo i nada u ozdravljenje, predstavlja zgradu užasa.

Građani Sarajeva već sad vjeruju da oni koji uđu u ovu zgradu da bi dobili pomoć izađu u limenom sanduku. Tužno je i to što premijer Federacije BiH građanima kaže: "Mogli smo nabaviti vakcine da smo se htjeli igrati države!" Gospodine Novaliću, vi se ne igrate države, ali se igrate životima građana Federacije BiH, igrate se zdravljem, egzistencijom...

U međuvremenu građani Sarajeva pokušavaju da se organizuju da izraze svoje nezadovoljstvo, strah, očaj. Ljekari pišu anonimna pisma u kojima građanima saopštavaju da su "respiratori malina" opasni po život ljudi, što je na koncu potvrdilo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Građani se pitaju ko će odgovarati za to? Sebija Izetbegović, direktorica KCUS, u ponedjeljak je ostavila novinare bez odgovora ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a nakon sastanka s resornim kantonalnim ministrom i premijerom, da bi novinare sazvala u svoju "jazbinu", izrežirala pres-konferenciju, naredila doktorima šta da govore i pritom se nije suzdržala, nego je čak i kritikovala novinare. Prijetila je tužbama novinarima, njihovim medijskim kućama, a ljekari iza nje su šutjeli.

Prestrašno je, ako je istina, a sve upućuje na to da jeste, da su ljekari zbog straha od odmazde menadžmenta KCUS šutjeli i doveli u opasnost život građana. Da li su ti ljekari razmišljali o posljedicama njihove šutnje? Ko je Sebija Izetbegović? Šta je to što ona ima, a doktori koji su napisali pismo nemaju?

Njihovo pismo teško optužuje rukovodstvo kliničkog centra za neadekvatno ponašanje, zašto nisu istupili imenima i prezimenima, zašto dozvoljavaju da drugi biju njihove bitke? Zašto ti ljekari misle da je novinarima lakše nego njima, da oni ne strahuju za svoju egzistenciju, novinarima je direktno i prijetila. I ono najbitnije, zar su ti ljekari spremni da na savjesti nose veliki broj ljudskih života.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije