Nezavisni stav

Za šamare nema opravdanja

Za šamare nema opravdanja
Foto: N.N. | Za šamare nema opravdanja

Udruženje "Vive žene" u Tuzli ovih dana sprovodi kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama". U sklopu Udruženja djeluje Sigurna kuća, u kojoj je ove godine boravilo 89 osoba.

Kako su kazali iz Sigurne kuće, broj žrtava se povećao, posebno u pandemiji. Istraživanja su pokazala da je svaka treća žena u BiH žrtva nasilja u porodici, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja. To sve pokazuje koliko je važno postojanje sigurnih kuća, ali pokazuje i to koliko smo bolesno društvo, ne samo u BiH, već generalno na Balkanu, prvo - jer muževi zlostavljaju ženu i djecu, a drugo - jer država ne kažnjava nasilnike dovoljno. Naravno, tu je i problem kako  da žene smognu snage da prijave zlostavljača i budu spremne na novi život.

Maltretiranje žena u bilo kojem obliku je prisutno u svakoj generaciji i svakom sloju društva u BiH. Kako udarce trpe domaćice, tako često trpe i visokoobrazovane žene, jer ih je strah, sramota i boje se reakcije okoline. I tako se uništavaju životi i porodice, a posebno stradaju djeca, koja sve to gledaju i trpe, a nemoćna su da nešto promijene.

Krivi smo svi. Krivi su nasilnici što tuku žene, krive su žene što ne prijavljuju nasilnike, kriva je država što nema jače kazne i ne sprovodi zakone kako treba, kriva je familija koja zna da je žena zlostavljana, a ne reaguje. Kriv je komšiluk koji začepi uši na vrisku i plač svoje komšinice. Krivo je društvo koje je tupo na nasilje, maltretiranje i zlostavljanje. I dok se svi kolektivno ne osvijestimo da zlostavljača treba najstrože kazniti, ženi i djeci pružiti pomoć i zaštitu, neće biti bolje. Za šamare nema izgovora ni opravdanja. Država i društvo moraju stati iza žena i djece koju maltretiraju nasilni muškarci. Žrtve moraju znati da nisu same i da mogu izaći iz ralja pakla. I moramo jednom zauvijek odbaciti onu - sramota je. Nije sramota nazvati policiju. Sramota je biti nečije topovsko meso godinama, hodati s modricama svaki dan i pustiti da djeca pate.

Odbacimo ograničena razmišljanja  šta će komšiluk reći, a posebno onu čuvenu konstataciju: zaslužila je! Ne, nijedna žena nije zaslužila da bude maltretirana, modra, psihički i fizički uništena. Žene zaslužuju bolje od vlastitog dželata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije