Nezavisni stav

Zabranite kupanje, a ne plivanje

Zabranite kupanje, a ne plivanje
Foto: N.N. | Zabranite kupanje, a ne plivanje

Zatvaranje bazena kako bi se spriječilo širenje virusa korona izazvalo je žestoke reakcije plivačkih klubova u BiH, koji smatraju da se ovom odlukom nanosi velika šteta plivačkom sportu, i to u olimpijskoj godini.

S jedne strane je razumljiva namjera ljudi koji se bore da pandemiju drže pod kontrolom, ali opet ne može se reći da klubovi nisu u pravu jer su digli glas.

I zaista, po kojoj logici su dozvoljeni treninzi i takmičenja u raznim sportovima gdje dolazi do daleko više kontakata i gdje je praktično nemoguće osigurati fizičku distancu, dok je plivanje u hlorisanoj vodi postalo visokorizično?

Zatvaranje bazena za rekreaciju je u redu, ali ako je ostalim sportistima ostavljena mogućnost da u poštovanje svih preporučenih mjera nastave s radom, zašto su plivači diskriminisani, zašto oni ne mogu na svoja borilišta?

Zar nije bilo lakše izdati precizniju odredbu po kojoj je bazen trenutno zatvoren za sve osim za profesionalne plivače koji su u trenažnom procesu za važna takmičenja i za ljude koji su u procesu rehabilitacije.

Nije da mi imamo hiljade kandidata za Olimpijske igre pa da se ne može napraviti raspored termina koji će biti po higijensko-epidemiološkim propisima.

Proteklih dana svima su bila puna usta hvale i ponosa zbog fantastične Lane Pudar i njene norme za Tokio, a sada su joj bez imalo obzira pred nosem zalupljena vrata jedina dva objekta gdje je mogla kvalitetno da se priprema za najveću svjetsku smotru na svijetu.

Ljuti su i razočarani prije svega u plivačkom sportu BiH, i to s razlogom. Bez obzira koliko složena i teška situacija sa korona virusom bila, ovakve stvari se ne smiju dešavati. Donošenje paušalnih odluka naprečac čisto da bi se prikazalo da se ne sjedi skrštenih ruku nije dobro i ne koristi nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije