Nezavisni stav

Zadnji voz za Evropu

Zadnji voz za Evropu
Foto: N.N. | Zadnji voz za Evropu

Evropska unija juče je u sklopu paketa za proširenje objavila izvještaje o napretku zemalja obuhvaćenih proširenjem na putu ka EU.

Očekivano, najlošije ocjene dobila je BiH. U BiH još ne postoji dovoljna svijest šta to stvarno znači. Hajde da na trenutak zaboravimo proširenje i da se fokusiramo samo na praktične aspekte. Recimo, poljoprivreda. U EU se mnogo ulaže u poljoprivredu, u osavremenjivanje proizvodnje, mehanizaciju, digitalizaciju. Evropske firme postaju jače i konkurentnije. S obzirom na to da se tržišta neminovno sve više otvaraju, ovi proizvodi postaju konkurentni domaćoj poljoprivredi. BiH se godinama nateže da usvoji strategiju o razvoju poljoprivrede.

Da se taj proces koliko-toliko pomjeri s mrtve tačke, u BiH je morao dolaziti tadašnji njemački ministar poljoprivrede, a današnji visoki predstavnik Kristijan Šmit. On je praktično na koljenima molio domaće lidere da se uozbilje i da krenu raditi nešto na modernizaciji domaće poljoprivrede. U suprotnom, objašnjavao im je, nećemo biti u mogućnosti da se borimo s evropskom konkurencijom, recimo, mljekarskom industrijom iz Njemačke. 

U međuvremenu, domaći poljoprivrednici traže blokiranje uvoza stranih poljoprivrednih proizvoda, ili stavljanje carina na njihovu robu, kako bi se pomoglo domaćoj poljoprivredi. Kada bismo to uradili, odsjekli bismo izvozna tržišta domaćoj industriji, koja je u udjelu bruto domaćeg proizvoda mnogo važnija za budžete. I šta uraditi? Podići carine na stranu poljoprivredu da bi se pomoglo domaćoj, koja ima mali udio u BDP-u, ili izložiti je nemilosrdnoj stranoj konkurenciji kako bi se zaštitio domaći izvoz? 

I tu se vraćamo na početak priče. Napredak na putu ka EU znači, ponajviše, pripremu za mogućnost da se izborimo za svoje mjesto na evropskom tržištu. Zato evropski novac, zato evropska ekspertiza. Zato evropski ministri koji nas ovdje ozbiljno upozoravaju da kasnimo na zadnji voz. Zato strategije, reforme, IPA fondovi. 

Sve zemlje istočne Evrope, koje su prije rata bile siromašnije od nas, danas su se približile zapadnoevropskim standardima jer su pametno iskoristile proces proširenja. A mi? Kad nas sutra samelje evropska konkurencija, nećemo imati nikoga da krivimo, osim nas samih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije