Nezavisni stav

Zajedničko tržište

Zajedničko tržište
Foto: N.N. | Zajedničko tržište

Ekonomija je kroz istoriju bila najveći garant stabilnosti zato što stvara odnose međusobne pozitivne zavisnosti između različitih ljudi, grupa i naroda.

Zbog toga je inicijativa "Mali šengen" ili "Otvoreni Balkan" o ekonomskom povezivanju zemalja u regionu najveći garant da na ovim prostorima više neće biti rata.

Osim toga, ova inicijativa važna je i zato što će dio firmi i lanaca za snabdijevanje, koji napuštaju Aziju i vraćaju se bliže Evropi, na zapadnom Balkanu naći mogućnost da nastave svoje poslovanje, što može dovesti do koristi za sve ljude koji žive na Balkanu.

Zbog toga je posebno Njemačka zainteresovana da ona uspije jer će to biti dobitak za sve - i za njemačke i evropske firme koje će na zajedničkom ekonomskom prostoru zapadnog Balkana naći dobru poslovnu šansu, i za nas na Balkanu jer će nam pomoći da brže usvajamo standarde za ulazak u EU. Osim toga, EU od toga dobija i dodatni benefit - stabilnost i mir na svojim granicama. 

Zbog toga je važno da ova inicijativa bude vlasništvo svih zemalja u regionu, kao i da u nju pored Berlina bude uključen i Brisel kako bi se investicioni fondovi kojima EU raspolaže iskoristili za razvijanje ove inicijative. 

Zajedničko regionalno tržište, ako se pravilno implementira, je najbrži put do članstva u EU. I Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik, veliku pažnju želi posvetiti tome da i BiH bude uključena u ovaj regionalni projekt. Što prije BiH uđe u ovu inicijativu, prije će se stabilizovati, pa će samim time i prije doći do zatvaranja OHR-a, što bi trebalo da bude cilj svih nas. 

Naši najveći neprijatelji u BiH su politički predstavnici koji žive od nestabilnosti, korupcije, bezakonja i mržnje.

Njima ne odgovara saradnja, povezivanje, zakonitost i brisanje granica jer onda se ukida osnovni smisao njihovog postojanja - da svoj narod "brane" od raznih unutrašnjih i spoljnih "prijetnji". 

BiH i zapadni Balkan su u srcu Evrope i tamo pripadaju. Sve dok ne budemo dio zajedničke evropske porodice nastaviće da pobjeđuju oni koji bi da nas dijele i da parazitiraju na mržnji i nestabilnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije