Nezavisni stav

Zašto nam nedostaje radnika?

Zašto nam nedostaje radnika?
Foto: N.N. | Zašto nam nedostaje radnika?

Pitao bih poslodavce, ne sve, već one koji su se busali u prsa svaki put kada bi im radnik tražio veću platu - gdje vam je sad ta silna radna snaga koju ste imali na svakom ćošku?

Ne tako davno, prije svega nekoliko godina, dobar dio gazda se, najblaže rečeno, bahato odnosio prema onima koji im donose dobit.

Na svaku opasku radnika da zaslužuje više, dobijao bi se odgovor: "Ako imaš bolje mjesto, slobodno idi, ima ih koliko hoćeš koji će sutra doći ovdje da rade umjesto tebe."

Takav, nekorektan, a ispostaviće se i nezreo odnos prema zaposlenima, doveo nas je ovdje gdje smo sada - evidencije zavoda i službi za zapošljavanje u BiH sve su kraće. Istovremeno, poslodavci se žale da je u današnje vrijeme "teško naći bilo kakvog radnika, a o kvalitetnom da i ne govorimo".

Ne bih se složio s tim. Lako je popuniti bilo koje radno mjesto. Samo treba odriješiti kesu. Dakle, ako želite radnika, ponudite mu odgovarajuću platu i dobre uslove rada i pomrsićete račune vašoj konkurenciji - iz drugih firmi prelaziće kod vas.

Kad-tad, poslodavci će morati da shvate da su ljudski resursi, još uvijek, najvažniji za dobro poslovanje. Ne moraju da traže dokaze - dovoljno je da se ugledaju na njemačke ili austrijske privrednike, koji su i te kako zainteresovani da svoje fabrike i građevine popunjavaju našim ljudima.

Nakon što pandemija popusti, a sve ukazuje da će se to dogoditi uskoro, imaćemo novi egzodus radne snage. Na potezu je naša poslovna zajednica, koja mora da se opredijeli da li će uraditi jasne korake na čuvanju svojih ljudskih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije