Obrazovanje

"Potreban jedinstven bukvar u svim zemljama gdje žive Srbi"

"Potreban jedinstven bukvar u svim zemljama gdje žive Srbi"
Foto: glassrpske | "Potreban jedinstven bukvar u svim zemljama gdje žive Srbi"

BANJALUKA - Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović ukazao je na neophodnost jedinstvenog bukvara u svim zemljama gdje žive Srbi koji će biti zajednički za sve učenike srpske nacionalnosti.

"Zaštitom srpskog jezika i ćirilice, bez obzira na to gdje živjeli Srbi i učenjem po istim nastavnim sadržajima i udžbenicima, koji štite srpske interese, pravimo dobre uslove za opstanak Srba na ovim prostorima", rekao je Damjanović Srni.

On je naglasio da Zavod već dvije godine realizuje aktivnosti na usklađivanju nastavnih planova i programa sa Srbijom za predmete u kojima se izučava i zaštita srpskog nacionalnog interesa.

"To su srpski jezik, istorija, poznavanje prirode i društva, likovno, muzičko, kako u predmetnoj, tako i u razrednoj nastavi. Kada usaglasimo zajednički nastavni plan i program, sljedeći korak je da usaglasimo udžbenike", rekao je Damjanović.

On je dodao da Zavod ima i radnu grupu koja je u stalnom kontaktu sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije.

"U svakom trenutku smo spremni da ponudimo zajednički dokument, koji bi trebalo da usvoje naša i Vlada Srbije", rekao je Damjanović.

Srpske nacionalne organizacije iz zemalja regiona usvojile su u srijedu, 3. aprila, u Beogradu Strategiju očuvanja srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu.

"Interesi srpskog naroda ne mogu se braniti isključivo u granicama Srbije, već se mora djelovati šire. To je jedina mogućnost opstanka, tim prije što kao narod činimo jedinstven identitetski, jezički, kulturni i religijski prostor", ističe se u Strategiji.

Dokument su usvojili Savez Srba iz Rumunije, Udruženje Srba iz Hrvatske, Nacionalni savjet Srba u Makedoniji, Udruženje srpskog naroda "Morača-Rozafa" iz Albanije, Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske", Zajedničko vijeće opština iz Vukovara, Nacionalni savjet Srba iz Slovenije, Samuoprava Srba u Mađarskoj i Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije