Obrazovanje

"Veće plate za nastavnike i visokoobrazovane u prosvjeti i kulturi"

"Veće plate za nastavnike i visokoobrazovane u prosvjeti i kulturi"
Foto: N.N. | "Veće plate za nastavnike i visokoobrazovane u prosvjeti i kulturi"

​BANJALUKA - U Republici Srpskoj će od 1. januara biti povećane plate nastavnicima i zaposlenim u oblasti prosvjete i kulture sa visokom stručnom spremom, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Navodeći da su plate u obrazovanju i kulturi stagnirale 11 godina, Trivićeva je istakla da se povećanje odnosi na više od 13.500 zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ona je istakla da će plate zaposlenih u prosvjeti i kulturi biti povećavane u kontinuitetu do 2022. godine, kada bi trebalo da budu izjednačene sa platama zaposlenih u javnoj upravi.

"Svi dalji platni razredi biće razmatrani u toku januara prilikom donošenja novog zakona o platama u Republici Srpskoj", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Ona je istakla da će se u januaru intenzivno raditi na donošenju zakona o platama u osnovnom i srednjom obrazovanju, kao i zakona o platama zaposlenih u kulturi, za čim se ukazala potreba nakon što je Vlada reorganizovana, odnosno visoko obrazovanje ušlo u nadležnost Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Trivićeva je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila budžet za 2019. godinu u kojem su predviđena i dodatna 22 miliona KM za povećanje plata zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da od 1. januara predstoji povećanje plate zaposlenima u prosvjeti i kulturi.

"Zadovoljan sam činjenicom da su u budžetu Republike Srpske za narednu godinu planirana dodatna 22 miliona KM za bruto plate zaposlenih u svim oblastima obrazovanja i kulture. Taj novac treba raspodijeliti pošteno i korektno", smatra Gnjatić.

On je ponovio da su zahtjevi sindikata jasni, da što prije bude ispravljena nepravda koja traje 11 godina, odnosno da budu izjednačeni platni koeficijenti za sve radnike u prosvjeti i kulturi.

"Tražimo najmanje osam odsto za sve zaposlene bez obzira na kojim pozicijama rade i kakve su im stručne spreme. Tražimo da aktivno učestvujemo u izradi seta zakona o platama koji bi trebalo da bude urađen što prije", dodao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, sindikat traži da u te zakone budu unesena zanimanja koja već postoje u sistematizaciji radnih mjesta u svim oblastima obrazovanja i kulture, a koja nisu predviđena važećim zakonom o platama. /kraj/rr/vj/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije