Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Afera "Diploma" zatvara Centar za obrazovanje?

Afera "Diploma" zatvara Centar za obrazovanje?
Foto: N.N. | Afera "Diploma" zatvara Centar za obrazovanje?
Zlatan Čekić

​SANSKI MOST - Ministarstvo obrazovanja USK najavilo je mogućnost zatvaranja Centra za obrazovanje odraslih "Multilingva" u Sanskom Mostu ukoliko se potvrde sumnje u zloupotrebe u vezi sa izdavanjem diploma.

Prema riječima resornog ministra Damira Omerdića, formirana je komisija koja će vršiti nadzor nad tim centrom i njen zadatak je da ispita nedavni slučaj kupovine diplome koji je izazvao veliku pažnju javnosti u regionu, pa i šire. 

"Od Ministarstva unutrašnjih poslova USK tražićemo dokumentaciju koju su izuzeli tokom pretresa ustanove. Ukoliko su tačni navodi i informacije iz medija, naložićemo zatvaranje pomenutog centra", istakao je Omerdić.

Inače, pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona obavili su u protekli utorak po nalogu Tužilaštva USK, u okviru akcije "Diploma",  pretres prostorija Centra za obrazovanje odraslih "Multilingva" te izuzeli dokumentaciju. 

"Na osnovu medijskih istupa i sumnji u nezakonito izdavanje diploma za sticanje određenih stručnih zvanja od strane Centra za obrazovanje 'Multilingva' u Sanskom Mostu, policijski istražitelji, pod nadzorom kantonalnog tužioca, provode određene istražne radnje u cilju dokazivanja krivičnog djela krivotvorenje službene isprave", izjavila je portparol MUP-a USK Snežana Galić.

U policiji su potvrdili kako tom prilikom niko nije uhapšen niti priveden na informativni razgovor.  U Tužilaštvu USK kažu kako su formirali predmet i da je trenutno u toku provođenje istražnih radnji.

Šemsudin Habibović, jedan od suvlasnika "Multilingve", rekao je kako u ovom trenutku ne želi davati bilo kakve izjave. 

Podsjećamo, novinarka magazina "Žurnal" je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra prošle godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole izdate od "Multilingve", preko posrednika Senada Pehlivanovića i za sumu od 2.500 maraka, dobila 3. januara ove godine, te su objavili snimak.

U vezi s ovim slučajem oglasili su se jučer iz Tužilaštva BiH, te istakli kako zbog neistinitih navoda moraju istaći kako im nikada nije dostavljen izvještaj ili informacija o počinjenim krivičnim djelima u vezi s pomenutim licem Senadom P.

 "Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je Tužilaštvu BiH informaciju u kojoj se navodi potpuno druga osoba rođena 1982. godine u Bihaću. Dakle, osoba koja se pojavljuje na spornom snimku nije bila prijavljena Tužilaštvu", saopštili su iz ove pravosudne institucije. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije